Blog

Így zajlik egy profi, üzleti portré fotózás

 

Az üzleti portré szükségessége a biznisz világban vitán felül áll. Egy kifejező, magabiztosságot sugárzó, igényes fénykép minden üzleti szférában dolgozó ember számára nagy érték. Az ilyen portrék támogathatják a cég pozitív megítélését, felhasználhatók úgy a személyes reprezentációban, mint a céges marketing anyagokban.

 

A megítélés szempontjából közel sem mindegy ezen a területen, hogy igényes portrékkal vagy a tükör előtt készült selfivel prezentálod magad. A profi képek szavak nélkül üzennek arról, hogy egy cég - és külön az egyén- mennyre igényes, és hogy mennyire fejlett a vizuális kultúrája. Az üzleti világban, a kreatív szakmákban, de számos más területen is igaz, hogy egy jó portré számot ad arról, hogy kik vagyunk valójában, hogy mit gondolunk magunkról és milyen benyomást szeretnénk kelteni másokban.

 

De hogyan is készül egy profi business portré?

 

Nem is olyan régen a Supergrow ügyvezetője, Czene Gergely kért fel arra, hogy készítsek a csapatról üzleti portrékat. A fotózás remek hangulatban telt, csodás képek születtek, és nagyszerűen ki tudtuk használni a cég irodájának, és a környezetének adottságait. A fotózásnak a GTC White House irodaház belső-, és közösségi terei, valamint külső terei adtak otthon.

 

Ennek kapcsán merült fel bennem, hogy mivel a céges fotózás néhány szempontból más, mint egy klasszikus fotózás, érdemes lehet ezért átvennünk a főbb sarokpontokat, hogyan zajlik mindez nálunk, a kapcsolatfelvételtől egészen a kész képek átadásáig.

Kapcsolatfelvétel és koncepció

 

Miután megkapom a felkérését az űrlapon keresztül, akár e-mailben vagy ajánlás útján, a további egyeztetések a koncepcióról, helyszínről, a fotózandó személyekről telefonon vagy – ha a helyzet megkívánja – akár személyesen is történhetnek. A részletek letisztázása fontos feltétele az árajánlatnak, hiszen a teljes díjat befolyásolja, hogy:

  • hány képet kell készítenünk,
  • hány ember áll ehhez modellt,
  • milyen a koncepció,
  • Szükség van-e sminkesre, stylistra,
  • hol történik a fotózás,
  • mennyi képre lesz szükség retusálva...

Mindennek tisztázását követően tudok csak ajánlatot küldeni. 

Egy üzleti fotózás nagyon sok féle lehet. Van, hogy csak egy személyről kell készítenem képeket, van, hogy néhány munkatársról, de az is előfordul, hogy egy több tíz vagy 100 fős cég kér tőlem egységes és meggyőző portrékat. Van, hogy semleges háttér előtt képzelik el a végeredményt, más esetekben viszont kontextusba helyezett, akár kültéri, akár munka közben készült képeket is szeretnének az ügyfeleink.

 

Az elképzelésekhez igazítottan döntjük el, hogy az általam üzemeltetett Prime stúdióban tartjuk a fotózást, vagy más, külső helyszínen. Sok esetben merül fel az az igény, hogy én keressem fel a céget és a saját munkakörnyezetük adottságait kihasználva, akár különféle helyzeteket, életképeket is megjelenítve készítsük a képeket. A külső helyszín tehát általában a cég telephelyét jelenti, pontosabban a tárgyalót vagy egy nagyobb irodahelyiséget, de volt arra is példa, hogy egy használaton kívüli varrodában volt a fotózás.  Természetesen, a megvalósíthatóság függvényében, sok mindenre van lehetőség.

Ha külső helyszínre megyünk, felépítek egy ministúdiót a helyszínen. Ehhez minimum egy 30 nm-es helyiség szükséges, ideálisan fehér, fekete vagy szürke falakkal, és fontos, hogy be lehessen sötétíteni. 

 

Miután megvan a helyszín, egyeztettük az elképzeléseket és az időpontot is, következik a csapat felkészítése.


Hangolódás és felkészülés


Minél több a modell, annál pontosabb előkészületekre van szükség, hogy a teljes folyamat gördülékenyen történhessen.

Hogy miért mondom ezt?

Azért, mert számomra elképesztően lényeges, hogy mindenki elégedetten, az elképzeléseit viszont látva távozzon a fotózásról. Mivel ritka az olyan eset ilyenkor, hogy a fényképezőgép előtt álló „üzletemberek” gyakorlottak a profi fotózás menetében, ezért fontosnak tartom, hogy már a megbeszélt időpontot megelőzően, tudatosan készüljünk a folyamatra.

 

Előre elküldök mindenkinek egy dokumentumot, melyben össze van szedve, milyen teendőket érdemes, és mi az, amit tilos a fotózás előtti időszakban csinálni. Tanácsokat adok a ruha kiválasztásával, illetve a megfelelő előkészületekkel kapcsolatban. Küldök egy kis segítség csomagot, ami azt taglalja, hogyan érdemes felkészülni a fotózásra céges szinten, egyénre szabva.

 

Az a tapasztalatom, hogy így már mindenki ráhangolódva, és sokkal magabiztosabban érkezik, sokkal könnyebben el tudjuk érni az oldott hangulatot, és a tanácsok megfogadása természetesen a végeredményre is nagy hatással van.

Maga a fotózás

 

A fotózás napján, a helyszín függvényében előkészítem a szükséges eszközöket, és a sminkes felkészíti a modelleket a fotózásra. Férfiakat és nőket egyaránt sminkelni szükséges, de egyértelműen nem egyforma mértékben. 

 

Én mindenképpen javaslom, hogy legyen sminkes a céges fotózásokon, mert ha profi fotókról beszélgetünk, szükséges egy profin előkészített küllem, amit aztán méltó módon lehet megörökíteni. Arra is van lehetőség, hogy egy stylist is részt vesz a munkában, aki több szettből segít kiválasztani, ki mit vegyen fel és be is igazítja a ruhákat.

 

A sminkesek, akikkel együtt dolgozom az alap fodrászati tevékenységeket is el tudják látni, de ez csak frizura igazítást jelent, a hajsütés és festés általuk nem tud megtörténni egy ilyen alkalmon.

 

Nagy létszámú fotózásokon egy nap alatt nagyságrendileg 60-80 ember lefotózása fér bele egészségesen a munkaidőbe, hogy ne menjen a gyorsaság a minőség rovására.

 

Fontos számomra, hogy lehetőleg ne az iskolai tablófényképezések hangulatát idéző, gyors darálás történjen, hiszen ezeknek a képeknek nagy jelentőségük van. Fontos, hogy mindenki fel tudjon oldódni, ehhez pedig a kommunikáció, a pontos instrukciók a hasznos tanácsok, és a megfelelő idő biztosítása elengedhetetlen még akkor is, ha egy nap több tíz embert kell lefotóznunk, és adott esetben csupán 6-8 perc fotózási idő jut fejenként. A fesztelen, baráti hangulat megteremtése talán ilyenkor segít a legtöbbet abban, hogy a résztvevők el tudjanak lazulni és a legjobbat hozhassák ki önmagukból a fényképezőgép előtt.

 

 

Mindenkit addig fotózunk, míg el nem készül az előre megbeszélt darabszámú, tökéletes fénykép. Nincs kapkodás, nem rohanunk, nyugodtan dolgozunk, hogy mindenkinek legyen ideje a kiteljesedésre a kamera előtt.

 

Segítünk megtalálni a tökéletes pózokat, a legjobb szögeket. Ennek köszönhetően, a kezdeti izgalom elmúltával, már a profi modellek magabiztosságával állhatnak a business portré megrendelői is a fényképezőgép előtt.

 

Az elkészült képeket azonnal láthatjuk egy számítógépen, így mindenki egyből meg tudja nézni, hogy neki megfelelő képek készültek-e. Ha valaki úgy érzi, még nincs meg a tökéletes kép, akkor visszaállhat a szettbe szépíteni.

 

Kreatív elképzelések

 

Sokszor a klasszikus portrékon felül igény van egyedi elgondolású, csoportos vagy éppen egyéni képekre is. Természetesen erre is van lehetőség.

 

Egy jó adottságú környezetben, egy jó kémiájú csapattal kár is volna ezeket a ziccereket kihagyni.

 

A különleges elképzeléseket illetően is mindig profi megoldásokra törekszem és a maximumot szeretném kihozni az egyes lehetőségekből.


Képválogatás és utómunka

 

A fotózás végeztével, mindenki egyénileg választhatja ki, hogy melyek a számára legjobban tetsző képek. Ez történhet még ott a helyszínen, vagy az is lehetséges, hogy elküldöm a képeket és mindenki otthon, nyugodtan átgondolva válogat. Igény esetén természetesen szívesen adok tanácsot, hogy szerintem melyek szakmailag a legjobbak az elkészült fotók közül.

 

A kiválasztott képeket profi utómunkának vetjük alá, a természetesség jegyében hozzuk ki a maximumot a portrékból. A kész anyagot végül digitális formában, a felhasználási helynek megfelelő formátumokban küldöm át a megrendelőnek. A darabszám függvényében a képek elkészülési ideje 6-12 munkanap.

 

 

Alkossuk meg együtt a tökéletes üzleti portrékat!

 

Ha számodra is fontos, hogy pontos, precíz és igényes munkafolyamatok után, pontosan olyan képeket kaphass kézbe, amilyeneket elképzeltél, keress bizalommal!

 

A portré fotózás csomagok árait IDE kattintva nézheted meg!

Egyedi elképzeléseid megvalósításához pedig keress bátran!

 

Bodogán Sándor

page_modul: blog
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.