Blog

Tesztfotózás: Mi lesz a képek sorsa?

   Az előző, tesztfotózásról szóló bejegyzésben tisztáztuk, hogy leginkább azért van szükség a teszt képekre, hogy a modell felkerülhessen az ügynöksége weboldalára, ezzel lehetőséget adva kisebb munkák vagy akár külföldi ügynökségek megszerzésére is. A már kész, retusált fotók útja azonban nem áll meg azzal, hogy az ügynökség megkapja őket. Először is, egy profi ügynökség átbeszéli a képek alapján a modellel, hogy mi az, amiben fejlődnie kell még, mire figyeljen a következő alkalommal.

 

   Érdemes tudni, hogy akármennyi kép is készül, sosem használják a teljes anyagot, csak azt a nagyjából 4 darabot, ami legjobban illik a modellhez és amivel kezdőként nem tűnik túl egyhangúnak a modellkönyve. Az a pár darab is csak akkor kerülhet ki a weboldalra, amikor már több, különböző stílusú divatfotósnál is bizonyított a modell és elég változatos a képek összeállítása. Egy profi modellügynökség gondosan kiépített kapcsolatrendszeréhez hozzátartoznak a tehetséges fotósok is, ezért mindenképpen érdemes átnézni annak a modellügynökségnek az oldalát, akihez jelentkezni szeretnél vagy aki felkeresett.

 

   Kellő mennyiségű tesztfotózás, esetleg a fotósok saját divatanyagai után már egyenes út vezethet ahhoz, hogy magyar magazinoknak vagy tervezőknek dolgozzanak a modellek. Ezen munkák kiválasztásakor is az online modellkönyvben szereplő teszteket veszik alapul, így elég sok helyen megfordulhatnak a fotós képei. Természetesen a fotósnak is kedvez, ha felfigyelnek a fotóira a kliensek, sok külföldi ügynökség oldalán már a képek alatt jelölik a fotósok nevét is.

 

   A weboldalon kívül van még egy nagyon fontos szempont, amiért szükség van a teszt fotózásokra, ez pedig nem más, mint a modellek sed kártyája. Azért is lényeges jó teszt fotókat szerezni, mert a modellek minden castingra magukkal viszik a kártyájukat, ezzel teszik tehát az első benyomást a kliensekre, casting directorokra, scouterekre és ezek alapján azonosítják majd be őket.

 

   Még egy hely, ahova eljuthatnak a fotók: sokszor a modell külföldi ügynökségei is átveszik az itthon készült teszteket, amiken már ügyesebben pózolnak a modellek, ami óriási elismerés egy magyar fotós számára. Itt például Fekete Flóra párizsi ügynökségének, a Marilyn Agency oldalán láthatod az általam készített tesztjének képeit:

 

3.png

 

   Persze megesik, hogy a képeket soha nem használják fel, mert a modell a képek alapján mégsem éri el az elvárt szintet, amivel már leszerződtetnék vagy a modell meggondolja magát és mégsem szeretne ezen az úton elindulni. Lehet, hogy a képek végül csak a fotókon szereplő modell social media felületein kötnek ki és az is, hogy tovább viszi őket egy másik ügynökséghez, akik vállalják a menedzselését.


    Az is előfordulhat, hogy a végeredményt azért nem használják fel, mert az nem nyeri el az ügynökség tetszését. Erre két lehetséges indok van, az egyik, hogy a modell annyira zavarban volt vagy nem működött együtt, hogy a fotós nem tudott kihozni belőle többet (ezt tanácsos a fotósnak már közvetlen a munka után jelezni az ügynökség felé) vagy nem olyan színvonalúak a képek, mint amit az ügynökség elvárt. Utóbbi leginkább kezdő, úgymond ismeretlen fotósoknál fordulhat elő, amikor az előre megbeszélt szempontok (például retus, smink, ruhák összeállítása) nem köszönnek vissza a kész fotókon. Ezt egy korrekt ügynökség szóvá is fogja tenni és tanácsokat fog adni, leginkább a fejlődés reményében.

 

Bodogán Sándor

page_modul: blog
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.