Blog

Tarts velünk egy izgalmas kalandra a fotózás történetében!

Szakmai pályafutásom során számtalanszor szembesültem azzal, hogy a versenyben maradáshoz rengeteg időt kell fordítani a tanulásra, a fejlődésre, és ezalatt nem csak a technikai dolgokra gondolok. Látásmódban és hozzáállásban is folyamatosan fejlődni kell, ha tartani akarjuk a lépést a folyamatosan növekvő elvárásokkal, na meg persze a konkurenciával is.

A fotosworkshopok.hu-t alapvetően azért álmodtam meg és hoztam létre, hogy olyan információkat, tudást, hozzáállást, látásmódot, tapasztalatokat tudjak átadni a hozzám forduló fotósoknak, ami már a fotós pálya elejétől kezdve, egészen a profi szintig mindig jól jön és valóban lehet kamatoztatni. Meglátásom szerint a fotó történetének a módszeres megismerése és befogadása is pont egy ilyen figyelemre érdemes, gyakorlati hasznosságot adó terület.

Más fotósok képei, munkamódszere és látásmódja nem csak rendkívül erős inspirációs mezőt nyújt számomra, de felébreszti bennem a motivációt új területek bejárására is, és teret nyit a látószögem szélesítésére és a kreatívabb, konstruktívabb gondolkodásra.

Biztos vagyok abban, hogy a fotográfia történetének megismerése, a múlt módszeres tanulmányozása sokat segít abban, hogy könnyebben lépést tudjunk tartani a jelen és a jövő elvárásaival, trendjeivel, újításaival és az így szerzett ismereteket bizony a gyakorlatban is kamatoztathatjuk pályánk során.

 

7 részes videósorozat, merőben új felfogásban

Ha valaki azt hallja: „fotótörténet”, bizonyára egy hagyományos törtélem óra rémlik fel benne, hisz általánosságban a történeti visszatekintések ilyenek szoktak lenni, de mi most valami egészen mást hoztunk létre.

A kronológiai visszatekintéseket magunk mögött hagyva valami olyan, a szokásostól teljesen eltérő megközelítéssel dolgoztuk fel a témát, mely a gyakorlati hasznosságra koncentrál. Olyan szempontok mentén szerettünk volna a híres, vagy éppen kevéssé ismert fotósok képeire tekinteni, azokat egymással összehasonlítani, melyek megragadják, elgondolkodtatják és később inspirálni tudják majd a nézőket saját alkotói folyamataik során.

Bár rendkívüli módon tisztelem, nagyra értékelem a fotózás történetét és rengeteg órán át foglalkoztam is már a témával, nem vagyok a terület szakértője. Az oktatósorozatban éppen ezért egy olyan előadót hívtam segítségül, aki különleges látásmódjával és szerteágazó ismereteinek, na meg fantasztikus előadókészségének köszönhetően úgy avathat be minket a fotózás történetébe, ahogyan eddig még korábban senki sem.

 

Előadónk: Taskovics Dorka

Taskovics Dorka a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Vizuális kommunikáció szakán szerezett diplomát, megközelítőleg 10 éve foglalkozik oktatással, jelenleg a Budai Rajziskolában és Metropolitan egyetemen tanít elméleti és gyakorlati képzési formákban. Ismeretségünk már rére nyúlik vissza és mindig őszinte elragadtatással hallgattam előadásait, így nem is volt kérdés, hogy ebben a projektben ő lesz a tettes társam.

Képzettségén túl a fotótörténet iránti elkötelezettsége és rajongása, valamint egyedi látásmódja és megközelítési teszik ezt a sorozatot igazán különlegessé és magával ragadóvá.

A sorozat 7 különálló, de mégis egymásra épülő epizódból áll, több, mint 8 órányi, minden másodpercében hasznos és érdekes tartalmat ígér és több, mint 30 figyelemre méltó fotós munkásságát, életútját dolgozza fel.

Dorka bekapcsol minket a fotózás hagyományába, határozottan orientál, és olyan kérdésekre hívja fel a figyelmünket, melyek megválaszolása közben teljesen megváltozik a szemléletünk, többé nem tekintünk ugyan úgy sem a saját, sem pedig a mások képeire.

Azt gondolom, hiánypótló és egyben kihagyhatatlan ez az előadás mindazoknak a fotósoknak és művészetek iránt érdeklődőknek, akik nem csak a technikai, de a szemlélet- és látásmódbeli fejlődés iránt is elkötelezettek.

Engedd, hogy Téged is magával ragadjon!

Hidd el, megéri rászánni az idődet, és Taskovics Dorka vezetésével elmerülni a fotózás történetében, mert ez az élmény iránytűként szolgál majd számodra az egyediség, a valódi sikeresség és a magas színvonalú fotós művészet eléréséhez.

A teljes sorozat a fotosworkshopok.hu-n vásárolható és tekinthető meg!

page_modul: blog