Blog

Szülői szerep a modellkarrierben

   

   Kezdő modellek és fotósok számára egyaránt visszatérő és fontos kérdés, hogy milyen a fotósok, a modellügynökségek kapcsolata a fiatal modellek szüleivel. Röviden és tömören: mindig a lehető legjobb kapcsolat kialakítására kell törekedni, hiszen ahhoz, hogy egy modell jól tudjon teljesíteni és sikeres karriert tudjon befutni, nélkülözhetetlen az életében egy támogató családi háttér.

 

   Fotós oldalról gyakorlatilag csak a kezdő modellek első néhány fotózása alkalmával van lehetőségünk találkozni a szülőkkel. Ilyenkor egyrészt a gyermekük támogatása miatt vesznek részt a fotózáson, másrészt azért, hogy számukra is kiderüljön, miről szól maga a fotózás, hogyan néz ki a gyakorlatban a modellkedés. Azt is ellenőrzik, hogy mindez megfelelő keretek közt zajlik-e, különös tekintettel kiskorú modellek esetében. Magától értetődő, hogy ebben a rövid időintervallumban is érdemes jó viszonyt kialakítani a modellel és kísérőivel egyaránt, hiszen a kezdők számára örökre meghatározó élmény marad az első fotózások emléke, sokszor így dől el, hogy akarnak-e egyáltalán modellkedni. Fotósként kulcsfontosságú a jó kapcsolat ügynökségekkel és modellekkel egyaránt, azonban a kíséret esetében meg kell húzni a határt munka és barátkozás közt. A szülőknek tiszteletben kell tartaniuk a fotós szakértelmét, azt, hogy egy munkahelyen vannak és semmilyen szinten sem szabad hátráltatniuk a fotózást.

 

 

   Összetettebb a válasz, ha a modellügynökségek és a szülők kapcsolatát vizsgáljuk. Sok szülő félti a gyermekét a számukra teljesen ismeretlen modellszakmától, a támogatásuk és alapvető bizalmuk nélkül viszont egy kiskorú nem tud bekerülni a modellügynökségekhez. Egy profi ügynökség már az első személyes találkozásra úgy egyeztet időpontot, hogy azon valamelyik szülő is meg tudjon jelenni, hogy feltehesse a kérdéseit. A szülői felelősség kérdése gyakorlatilag már akkor felmerül, amikor ügynökséget kell választani, hiszen nem mindegy, hogy később kinek a modellszerződését írják alá. Kiskorú esetében ugyanis szükség lesz a törvényes képviselő aláírásra is, így nagyon oda kell figyelni, hogy kinek szavaznak bizalmat. Csak olyannal érdemes szerződni, aki egyrészt professzionális, másrészt szimpatikus és folyamatosan egyeztet a szülővel is. Lehet akármennyire nívós egy ügynökség, ha emberileg nem rokonszenves, hiszen a szülő a gyermeke karrierjének egyengetését adja majd át a kezükbe, gyakran napi kapcsolattartással, egyfajta pótanyaként kell, hogy funkcionáljanak. Ráadásul, ha komoly sikereket szeretne elérni modellként a gyerek, egyre gyakrabban kell majd külföldre utaznia, amikor bizton kell tudnia egy aggódó szülőnek, hogy megfelelő helyre kerül-e a gyermeke, ha bármi probléma adódik, azonnal kiáll-e érte az ügynöksége. Azok a szülők, akik anyagilag megtehetik, az ügynökség segítségével gyakran elkísérik az első nagyobb utazásra a gyermekeiket 1-2 hét erejéig, pontosan azzal a céllal, amiért az első fotózásra is érkeznek.

 

Bodogán Sándor

page_modul: blog
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.