Személyre szabott oktatás

Személyre szabott oktatás, ahogyan Neked a legjobb!

Azok, akik az oldalamat böngészik már tudhatják rólam, hogy több, mint 15 éve gyűjtöm a tapasztalatot, mint fotós. Sok mindent és sok mindenkit fotóztam már, sok féle helyszínen, számos felfogásban és koncepció mentén készítettem képeket, részt vettem nagy szabású projektekben és álltak híres személyek is a fényképező gépem előtt. Az eltelt idő alatt akarva-akaratlanul kialakult egy egyedi látásmódom, egy szemlélet, egy szakmai hozzáállás, ami csak az enyém.

 

Amellett, hogy azok közé a szerencsések közé tartozom, akiknek a hivatásuk egyben a szenvedélyük is, elkötelezett híve vagyok a minőségnek, a tudásra alapozott kreatív szemléletnek és a profizmusnak. Talán emiatt van az is, hogy elképesztően lelkesít a tehetség és az, ha valaki szorgalmas is mindamellett, hogy vágyik a fejlődésre. Nagyon fontos számomra, hogy az oktatás révén, a megszerzett tudásommal és tapasztalatommal kezdő és haladó fotósokat egyaránt tudok segíteni.

 

Alapvetően ezért, na meg azért is kezdtem tanítani, hogy hozzájárulhassak az egyre népszerűbb, ezért fokozatosan híguló fotós szakma becsületének fenntartásához, hogy segíthessem olyan elhívatott, feltörekvő fotósok útját, akik még támogatásra szorulnak a bizonytalan helyzetekben, vagy pályájuk elején stabil alapokra szeretnének szert tenni, amire később is támaszkodhatnak.

 

Mikor elkezdtem oktatni, leginkább azt vettem számításba, mi az, ami nekem is jól jött, vagy segített volna az utam során. Talán az volt a legfontosabb cél, hogy valami tényleg jót és használhatót tudjak a tanulóim kezébe adni.

 

Fontosnak tartom, hogy minden kezdő találjon egy olyan „mestert”, vagy ha jobban tetszik így: segítőt, akire felnéz, a képeit, a munkásságát elismeri és emberileg is azonosulni tud vele. Szerintem minden fotósnak kell valaki, akivel tud az útja során konzultálni, akitől bátran lehet segítséget kérni, és képes kihúzni a mélységekből, átrugdosni a nehézségeken, a saját tapasztalataival felvértezve tudja egyengetni a fotós pálya rögös útját. Gondoljunk csak bele, hogy régen, mikor egy inas a mesterhez került éveket töltött mellette és ez alatt az idő alatt leste el tulajdonképpen a szakma rejtelmeit. Sajnos ma már ez a hozzáállás nem csak a fotózásból, de más szakmákból is kiveszett. Pedig abból a szempontból is ideális volt ez a rendszer, hogy csak akkor engedte a mester szabadjára az inast, amikor késznek érezte erre.

 

Jól tudom, hogy ma már az interneten szinte bármilyen elméleti információt meg lehet találni. A fotózással kapcsolatos tudnivalókat is össze lehet vadászni, bár megjegyzem, a hiteles és jól használható forrásokat feltérképezni sok idő és energia, és sok minden van, ami félre viheti a fejlődés útját, de végeredményben, ha valamit nagyon meg akar tudni valaki, azt a neten tutira meg is találhatja. Nem vitatom az elméleti ismeretek online megosztásának létjogosultságát, én magam is használom ezt a lehetőséget edukációs célokra (Tudástár), viszont az online tér adta lehetőségek keretek közé szorítanak, nem tudják számításba venni az egyéni kvalitásokat, és neten keresztül szinte biztosan nem lehet elsajátítani a fontos gyakorlati tapasztalatokat sem.

 

Az online oktatás kezdőknél azért is veszélyes, mert ilyen módon nincs semmilyen kontrol és az adott információk nem biztos, hogy úgy csapódik le a tanulóban, mint ahogy azt az oktató eredetileg szánta. Meglátásom szerint elkerülhetetlenül fontos a koordináció és a visszajelzés kezdők esetében. Egy hibásan megtanult dolgot újratanulni sokkal nehezebb, mint elsőre jól megtanulni valamit. Mert az első esetben, a rossz folyamat könnyen szokássá alakulhat, ezt pedig új szokássá kell formálni, hogy a hiba megszűnjön. 

 

fotós oktatás

Hogy miért tartom elképesztően lényegesnek a pontos elméleti tudásra alapozott, egyénre fókuszáló gyakorlati képzéseket, arra van egy tök jó hasonlatom!


A kiindulási alap az, hogy a fotózásnak és a főzésnek van egy nagyon fontos közös vonása: mindenki képes rá, csak az nem mindegy, hogy hogyan.

 

Gondoljunk csak egy egyszerű példára: Vegyünk egy éhes és lelkes egyént, aki mindenféle konyhai tapasztalat és ismeretek teljes hiányában főzne valamit. Na, nem zacskós levest, hanem valami bonyolultabbat és finomabbat. Addig oké, hogy talál mindenre minimum több száz receptet a neten, lehet, hogy még videót is arról, hogyan kell egy adott ételt elkészíteni, ezekből pedig kiválasztja magának a legszimpatikusabb variációt. Elmegy az üzletbe, megveszi a hozzávalókat, meg egy csomó konyhai kütyüt is, ami jól néz ki, de igazán gőze sincs, hogy mire való, viszont azt mondták, kell. Eddig egészen egyszerűnek tűnik a dolog. Hiszen hát főzni ugye bárki tud, főleg, ha van miből meg mivel. De aztán mikor emberünk nekilát a folyamatnak, hamar rá fog jönni, hogy az elmélet gyakorlatba való átültetése nem minden esetben hozza a várt eredményt, és a szép lábasok meg a bio zöldségek még nem nyújtanak garanciát egy gourmé fogásra.

 

Lelkes ám de tapasztalatlan amatőrünk számára hamar kiderül, hogy a só kevés, a bors meg sok az ízlésének a receptben, a rántás meg keserű lesz, ha nem megfelelően csinálja, és igazából a legtöbb eszközről fogalma sincs, hogy mire való, vagy hogyan kell azt rendeltetés szerűen használni... A recept szerint főzze a zöldséget puhára, de azt senki nem mondta meg, hogy az pontosan mennyi idő, mint ahogyan azt sem mondta meg senki, hogy mennyire puha az a puha ideálisan. Ebben a fázisban emberünknek még tart a lelkesedése, elkezdi bevetni kreativitását, kísérletezget, ad hoc módosítgatja a receptet alapozva arra az egyszerű tényre, hogy főzni ugyebár mindenki tud, de figyelmen kívül hagyva azt a fontos tényezőt, hogy már valószínűleg a legelején helyrehozhatatlan hibákat követett el. Még egy kicsi ez, egy kicsi az, aztán az is lehet, hogy kisül belőle valami értékelhető. Rákerül a tányérra, persze rondán, de ez már senkit sem érdekel, kész van, és ez önmagában is lehet egy kielégítő tény, hisz lehet enni. És itt jön a megsemmisítő szembesülés: a végeredmény köszönőviszonyban sincsen az eredeti koncepcióval, gusztusos fogás helyett olyan katyvasz, hogy mindenki érdekében az egész mehet inkább a kukába, alanyunk pedig inkább egy étterembe, hogy kerítsen valamit, amit aztán jóízűen képes megenni...

 

Mit csinál ebben az esetben a gyakorlatias gondolkodó? Felhívja a nagymamáját, anyukáját, barátját, vagy bárkit, aki jól és régóta főz, és elmondja neki mi történt, tanácsot kér arról, mit ronthatott el, hogyan csinálhatná jobban. Itt következik sok „ahaaa” élmény, és az a nagyon fontos felismerés: mennyivel egyszerűbb lett volna ezzel a lépéssel kezdeni! Alanyunk megspórolhatott volna egy csomó időt és ideget, és a sarokban sem porosodna legalább 32 féle különböző valami, amiről még mindig nem tudja senki, hogy pontosan mi, csak azt, hogy marha sokba került és vélhetően soha nem kerül többet használatba.

 

fotós oktatás

Na de mi köze van ennek az egésznek a fotózáshoz?

 

Az, hogy ahogy korábban is említettem, mint főzni, úgy fotózni is mindenki tud. Legalább is gombot lenyomni. De bármilyen egyszerűnek tűnik is a feladat és bármilyen jó eszközöket is vásárolunk, ha nincs senki, aki elmondja, egyáltalán hogyan kezdjünk hozzá, felhívja a figyelmünket a fontos alapokra és részletekre, segítsen akkor, amikor falakba ütközünk, vagy rossz oldalról közelítjük meg a kérdéseket, akkor egy csomó időt elpazarolunk feleslegesen, egy csomó pénzt is elkölthetünk feleslegesen, az eredmény maximum csak véletlenül közelít majd ahhoz, amit várunk, és az is lehet, hogy közben olyan kudarc élményeket szerzünk, amik végül teljesen elveszik a kedvünket az egésztől.

 

Egy feladat megoldására felkészülni azonban lehetne célirányosan, alapos ismeretekre alapozva is, részletesen kitérve a gyakorlati apróságokra, amik végül a garanciát fogják jelenteni a gördülékeny folyamatra és az igényes végeredményre. Na! Én ilyen oktatást szerettem volna mindig is! Valódi, hasznos tudást adó, azonnal a gyakorlatba ültethető fotós képzéseket!

 

Mert mit is csinál szerintem egy jó tanár? Azt, amit egy jó nagyi! Elmondja, amit azért tud, mert 1000-szer megtapasztalta és kipróbálta. Elmondja azt is, amit sokszor elrontott. Számonkéri az elméletet, de elfogad olyannak, amilyen vagy és azt szeretné, hogy a végeredmény mindig kiváló minőségű legyen, de úgy, ahogy Neked jó, valami olyan, amit igazán szeretsz! És persze azt is nagyon szeretné, hogy a folyamat közben végig jól érezd magad!

 

Mind az egyéni, mind pedig a csoportos képzések során nagy hangsúlyt fektetek a precíz alapok lefektetésére, de közben az egyéni látásmódra és kvalitásokra is. A fotózás ugyan nagy elméleti háttérrel rendelkezik, de mégis csak egy művészet, amiben a művész személyének kulcs szerepe van! Én abban tudok segíteni, hogy megérthesd az alapvető tényeket és igazságokat, megtanuld a fotográfia általános tudományát, és utána meg tudom Neked mutatni, hogyan formálhatod azt magabiztosan a saját egyedi elképzeléseid mentén. Nem akarom, hogy pont olyan fotós legyél, mint én! Azt szeretném, hogy légy a legjobb önmagad!


fotós oktatás

Magas színvonalú fotós oktatás, ahogy Neked a legjobb!

 

Hogy mindenki megtalálhassa a számára legmegfelelőbb formátumot, sok különböző féle oktatási formát indítottunk el az utóbbi néhány évben a csapatommal. Vannak csoportos kezdő-, középhaladó- és tematikus képzéseink, egy napos, két napos, 3 napos és 11 alkalmas csoportos workshopjaink. Utóbbi egy igazán exkluzív tanfolyam, folyamatos személyes mentorálással és nagy nevű szaktekintélyek bevonásával, hogy minden résztvevő óriásit fejlődhessen a végére. De eljöhetsz hozzám privát oktatásra is, ahol a figyelmem kizárólag rád összpontosul és célirányosan, fókuszban tartva az egyéni szintedet tudunk nagy lépésekben előre haladni a célod felé.

 

Saját fotó stúdióm, a Prime stúdió felszerelt és kényelmes teret biztosít az oktatások helyszíneként, de természetesen lehetőség van szabadtéri vagy különleges, tematikus helyszíneken történő fotózásokra is igény függvényében.

 

A lényeg, hogy a kezeim alatt minden tanuló azt tanulhassa, ami valóban érdekli, úgy, ahogyan az valóban használható tudást biztosít számára, olyan módon, ahogyan neki az a legkényelmesebb, de minden esetben professzionálisan. Nálam mindenki mindent megfoghat, megnézhet, beállíthat saját kezűleg, mert később már nem leszek ott, hogy megtegyem helyette, a képzés pedig azért is van, hogy éles helyzetben már ne kelljen senkinek a felesleges bizonytalanságokkal küzdenie. Portré és beauty fotós képzések során tanulóim mindig profi modelleket fotóznak, akiket profi sminkes sminkel ki és sok esetben hozzáértő is öltöztet fel. Lehet, hogy elsőre elhanyagolható részletnek tűnik, de gondolj csak bele! Ha nem a valódi folyamaton mész keresztül a valódi szereplőkkel, sok meglepetés érhet majd élesben!

 

A Fotosworkshopok.hu weboldalon megtalálod az általunk nyújtott képzési lehetőségeket és elolvashatod a az egyes workshopokra vonatkozó részletes tematikákat, de ha valami féle egyedi igényed van, egy konkrét témával kapcsolatosan fejlődnél, akkor is keress bátran, beszéljük át a lehetőségeket!

 

Szóval, ha Te...

  • teljesen kezdő fotós vagy és nem tudod, hogyan, mivel indulj el;
  • már egy ideje fotózol, de örülnél egy mentornak, aki segít átlendülni az esetleges hullámvölgyeken;
  • egy adott téma, a fotózás egy megadott irányvonala mentén fejlesztenéd ismereteidet;
  • gyakorló fotósként szívesen vennél részt profi portfólió építésen,

...és a fent leírtaknak megfelelő lehetőséget keresel, várlak szeretettel!

 

 Bodogán Sándor