Blog

Mit nevezünk valójában polaroidnak a divatszakmában?

   Többször olvashattad már a blogon, hogy a modellekről polaroidok is készülnek, sőt a COCO modell fotó csomagomban is találkozhatsz azzal, hogy ajándék polaroid képek járnak a retusált fotók mellé. A mai bejegyzésben tehát azt fogjuk tisztázni, mit is jelent ez pontosan.

 

   A polaroid, néha csak “pola” (angolul lehet digitals vagy snapshot is) akármennyire egyszerűnek tűnik, létfontosságú a modellek karrierjének menedzselésében. Azért hívjuk őket polaroidnak, mert eredetileg, a digitalizálás előtt polaroid gépeket használtak az ügynökségek, a fotópapírra készült képeket pedig fénymásolva, postán vagy faxolva küldték tovább a megfelelő helyekre.

   A név ugyan velünk maradt, de ma már a legjobb fotós és stúdió felszereléseket vagy okostelefonokat használják az ügynökségek is, gyakran alkalmaznak külön fotóst a polázás feladatának ellátására.

 

   Azért emeltem ki a létfontosságát, mert a polaroidok segítségével lehet kiajánlani egy modellt a külföldi ügynökségeknek és bekérik maguk a kliensek is egy-egy munka alkalmával. A polaroidra ugyanis azért van szükség, mert fontos mindig aktuális képet mutatni a modellekről, főleg tinédzserkorban, amikor nagyon gyorsan változnak a vonások és a testfelépítés. Fotósként is kellemetlen tud lenni egy divatfotózás során, amikor a modell nem olyan kinézettel jelenik meg, mint ahogyan az az ügynöksége által elküldött, korábbi polaroidján látható volt, emiatt lehetséges ugyanis, hogy rögtönözni kényszerül a stáb.

 

 

    A polaroid képekkel tudsz jelentkezni az ajánlott ügynökségekhez és ilyen készül rólad akkor is, amikor a jelentkezés után először kerül sor személyes találkozóra a leendő modellügynökségeddel. Később pedig, ha már belevágtál a modellkedésbe, nagyjából havonta, kéthavonta biztosan készül rólad majd egy jó nagy adag pola. Ha szükséges, akár hetente is behívhatnak emiatt, hogy egyfajta digitális naplón keresztül kövessék a bőröd, hajad, tested változását, alakulását.

 

karlie-kloss-pola-2007.jpg

Karlie Kloss polaroidja 2007-ből

Kép forrása: Pinterest

 

 

   Többek közt ezért is fontos, hogy szigorúan smink, beállíott haj és styling nélkül, semleges háttér előtt készüljenek a polaroidok a modellek arcáról, profiljáról és alakjáról, a végeredményt pedig tilos retusálni. Utómunka hiányában a polázás során kiemelt szerepet kap a fotós szakértelem az előnyös fények szempontjából és persze az sem mindegy, hogy milyen szögből kerül bemutatásra a modell a teljes alakos képeken.

vittoria-ceretti-pola-2021.jpg

Vittoria Cerretti friss polaroidjai

Kép forrása: The Society Management

 

 

   A polaroid minél őszintébb és természetesebb, annál jobb, hiszen a modell aktuális “állapotát” és “alakíthatóságát” kell tükröznie. Érdemes tudni azt is, hogy ezek a képek belső felhasználásra készülnek, nem képezik a modellkönyv részét, ezért nem kell tartanod attól sem, ha fürdőruhában is készülnek rólad polaroidok egy megbízható ügynökségnél vagy profi fotós által.

 

Bodogán Sándor

page_modul: blog
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.