Blog

Mit kell figyelembe venni, ha modellügynökséget keresel? Segítünk!

Kétféleképpen kerülhetsz kapcsolatba egy modellügynökséggel: ha leszólítanak, esetleg Instagramon, Facebookon írnak rád vagy ha te magad jelentkezel fotókkal a weboldalon keresztül. Mindkét esetben érdemes utánanézni néhány alapvető dolognak, illetve mérlegelni a legfontosabb szempontokat, főleg amiatt, hogy sajnos, ahogyan fotós, úgy modellügynökség néven is bele lehet futni kellemetlen átverésekbe, visszaélésekbe. A mai bejegyzéssel abban szeretnék segíteni, hogy mindenki a számára legmegfelelőbb, kizárólag profi ügynökségre találjon rá.

1. A modellügynökök, vagyis bookerek mellett általában scouterek is dolgoznak a modellügynökségeknél, akik az új arcok felkutatásáért felelősek. Amennyiben egy ügynök vagy scouter szólít le személyesen, ne zárkózz el a megkeresés elől, de mindig kérj névjegykártyát és ellenőrizd az elérhetőségeit, illetve az ügynökség weboldalát. Abban az esetben is végezz kutatómunkát, ha közösségi médián keresnek fel, előzetes csekkolás nélkül sose adj ki információkat vagy képeket magadról.

2. Ha a weboldalon kívül semmit nem dob ki a kereső az ügynökség nevére, nincsenek ismert modelljei, valamint nívós hazai és külföldi munkái, akkor elkezdhetsz gyanakodni, hogy csak pénzt szeretnének kicsalni belőled.A weboldalt átnézve azt is érdemes mérlegelni, akár jelentkezéskor is, hogy mennyi és milyen karakterű modellel dolgozik együtt az ügynökség, az adott létszámmal képesek-e még személyreszabott menedzsmentet folytatni.

Abban az esetben, ha te magad jelentkeznél, javaslom, hogy próbáld ki magad előtte egy profi fotózáson, így amellett, hogy kiderülhet számodra, valóban érdekel-e ez a világ, színvonalas képekkel és már kezdeti tapasztalattal tudod megtenni az első lépést.

 

3. Ne bólínts rá semmire egy olyan helyen, ahol pénzt kérnek tőled, legyen szó portfólióról, modelliskoláról, tanfolyamról, éves díjról vagy akár csak a sedkártyák nyomtatási költségéről. Egy profi modellügynökség ugyanis nem ezekből, hanem a modellek munkái után befolyt megbízási díjakból tartja fenn magát. Tudnod kell, hogy a modellnek semmilyen fizetési kötelezettsége nincsen közvetlenül az ügynöksége felé. Természetesen semmi sincs ingyen, a modellre fordított kiadást minden esetben megelőlegezi az ügynökség, amely a későbbi munkadíjból kerül levonásra.

4. Már a weboldal és az előzetes beszélgetés alapján is lehet valaki szimpatikus, de a személyes benyomás a legfontosabb, ezért ha van lehetőséged, mindegyik ügynökséghez látogass el, aki behív az irodájába személyes találkozóra. Azt válaszd, ahol legjobban érzed magad, ahol bátran felteheted a kérdéseidet és akikkel hosszú távon is el tudod képzelni a közös munkát. A személyes találkozón  és a döntésben is mindenképpen vegyenek részt a szüleid, akiknek szintén legyen lehetőségük kérdezni. Sosem jó jel, ha a szülőket ki akarják zárni a modellkedésből.

5. Célszerű megtudni, hogy mit ígérnek számodra, milyen munkákra számíthatsz az adott ügynökségnél. Ha olyanokat hallasz, hogy kizárólag fotómodell lehetsz, hogy csak itthon tudnának munkát adni vagy éppenséggel azonnal külföldre utazhatsz és a csillagokat is lehozzák neked rengeteg pénzért, akkor valószínűleg nem a megfelelő helyen jársz. A modellkedés egy hosszú tanulási folyamat és valljuk be, nem mindenkiből lehet topmodell.

6. Végül, de nem utolsó sorban a legfontosabb: maga a modellszerződés. Jogodban áll hazavinni és ügyvéddel átnézetni bármilyen szerződést, nyomás hatására soha ne írj alá semmit, még akkor sem, ha ezt az első találkozón azonnal elvárják tőled!


A legfontosabb kérdés, aminek utána kell nézned az lesz, hogy milyen lehetőséged van befejezni a modellkedést, ha meggondolnád magad, hogy pontosan hány évre szól a szerződésed, illetve hogy az évek közt van-e lehetőséged felbontásra, hosszabbításra vagy csak simán aláírnak veled ismeretlenül hosszú évekre.
És ott van a kötbér kérdése is, ami egy olyan konkrét összeg, amire a szerződés által igényt tarthat az ügynökség, ha a modell távozni szeretne a szerződés érvényességi ideje alatt. Akár 10 milliós összegről is beszélhetünk, így már számodra is egyértelmű lehet, miért éri meg a kamu ügynökségeknek bárkit felvenni.


A szerződés kapcsán elengedhetetlen tudni még, hogy 16 éves kor alatt gyámhatósági engedély szükséges a modellkedéshez, továbbá kiskorúként nem szabad semmit aláírnotok a szüleiddel, ami a 18. szülinapod utáni időszakra vonatkozik. Emellett a szerződés nem kötelezhet semmilyen erotikus megjelenésre vagy aktfotósra, ezért, ha nem szerepel benne olyasmi, hogy a modell nem köteles ezen munkák elvégzésére, akkor nagy valószínűségggel nem divatmodell karriert szeretnének építeni neked.

 

Bodogán Sándor

page_modul: blog
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.