Blog

Miért van szükségük a férfiaknak fotózáskor sminkelésre?

Minden profi fotózás alkalmával szó esik a sminkről, a megrendelőknek pedig gyakran nem egyértelmű, miért van erre szükség. Férfiak esetében hatványozottan igaz, hogy egyáltalán nem szeretnének a megrendelők sminkes szolgáltatást kérni.

 

Kifejezetten sűrűn tapasztalunk magasra húzott szemöldököket, mikor jelezzük, hogy sminkesre lesz szükség a fotózáson a férfiaknak is. Végül aztán mindig megértik, miért volt szükség sminkelésre. A végeredmény meggyőzi őket. De hogy a téves elképzeléseket és ellenérzéseket el tudjuk oszlatni, ebben a cikkben arról lesz szó, mégis miért és hogyan szokás a férfiakat fotózás előtt kisminkelni.

 

Laura 8 éve foglalkozik sminkeléssel. A média világából igazolt át, így mindkét oldalról sok tapasztalattal rendelkezik, ami a sminket illeti.

 

Marietta 5 éve van a pályán. Munkái során különös figyelmet fordít arra, hogy ne elfedje, hanem kiemelje vendégei természetes szépségét, ezáltal biztosítva magabiztosabb megjelenést. 

 

Mindketten gyakran vannak segítségemre a fotózások során, ezért őket kértem, hogy fejtsük meg a sminkkel kapcsolatos téziseket, ellenérzéseket. Megkérdeztem, hogyan látják ezt a területet, mik a leggyakoribb tévhitek, elakadások, ha férfi sminkelésről beszélünk a fotózások előtt és hogy mit tapasztalnak ők, miért van szükség a férfiaknak sminkre a profi fotózáshoz.

Miért kell a fotózásnál sminkes a férfiaknak is?

 

A fotón mindenki a legjobb arcát szeretné mutatni. És ezt érthetjük szó szerint is. Senki sem szeretné magát bőrhibákkal, hegekkel, sötét karikákkal, komoran, fáradtan, vagy éppen önmagánál idősebbnek visszalátni. És ugyan a technikával már sok mindent meg lehet oldani, azért sajnos a fotós sem varázsló. Mindent sajnos nem lehet fénnyel meg utómunkával kiküszöbölni vagy éppen megvalósítani.

 

Laura: Értelemszerűen a férfiak körében sokkal nagyobb lelki válságot okoz a tudat, hogy ők most ki lesznek sminkelve. Azt tapasztalom, hogy az idősebbek inkább elviccelik, de alávetik magukat, a fiataloknak már mondhatni természetes, hogy a férfiakat is lehet sminkelni.

 

A középkorú férfiaknak vannak a legerősebb ellenérzéseik. Túl nőiesnek és feleslegesnek érzik ezt. Nem látják át, hogy pontosan mi is fog történni. Hogy a férfi smink nem az arc színesítéséről, sokkal inkább hibák eltüntetéséről, a bőrkép egységesítéséről szól.

 

Marietta: Hasonlóak a tapasztalataim, én is azt látom, hogy a férfiak sokszor ódzkodnak a sminktől, nem érzik természetesnek. Ez szerintem abból is eredhet, hogy náluk a bőrápolás sem annyira jellemző, de ugyan ez ad okot arra is, hogy nekik az egységes bőrkép kialakítására nagy szükség van. Sokszor zsíros, vagy éppen száraz a bőrük, vannak hegek vagy éppen elszíneződések, amiket a fotón nem szeretne senki viszont látni. De ehhez a sminkkel kapcsolatos ellenérzéseket le kell küzdeni.

 

A fotó nagyon felnagyítja az apró bőrhibákat is. Ezen pedig akár már egy nagyon vékony réteg sminkkel is sokat lehet segíteni.

Miből áll fotózásokkor a férfi smink?


Laura: Ez főleg bőrtípustól és bőrállapottól függ. Sokszor elég lehet akár egy mattító krém, vagy egy vékony réteg alapozó, némi púder, esetleg kontúrozás, hogy az arc ne legyen tónustalan. Szemöldök, szakáll, bajúsz fésülgetés, ha van rá szükség, némi ajak ápolás (nem rúzsozás), hogy az ajkak ne legyenek cserepesek. Ha vannak nagyobb bőrhibák, hegek, esetleg nagyon sötét karikák a szemek alatt, sminkkel azokat is korrigálni tudjuk.

A jó kérdés talán az, hogy milyen a jó férfi smink?

A jó férfi smink a képen szinte láthatatlan, de legalábbis nem tűnik egyáltalán sminknek. Csupán annyi látszik, hogy a „modell” kisimult, üde, olyan, mint ha 12 órát aludt volna a fényképezés előtt.

 

Marietta: Maszkulin férfiak sokszor attól félnek, hogy a sminkkel nővé varázsoljuk őket. De az alap, szépítő smink nem kelt sminkelt hatást, csupán üdébb lesz a megjelenés. Maga a folyamat idegen és ijesztő is lehet olyan férfiaknak, akik soha nem voltak még kisminkelve, de ezzel kapcsolatban vannak pozitív tapasztalataim is. Előfordult már, hogy olyan férfiak, akinek ellenérzései voltak végül szinte relaxációként élték meg a folyamatot és azt mondták, ha előbb tudják, hogy ez ilyen kényeztető, hamarabb is bejelentkeztek volna. :)

Hogyan szoktátok oldani a sminkeléssel kapcsolatos feszültséget?


Marietta: A felkészülésnek nagy jelentősége van. Bár a férfiak sminkelése nem szokott sok ideig tartani, azért mindig váltunk pár szót, beszélgetünk és elmondom, mi fog történni.

 

Ha valaki nagyon izgul vagy nagy ellenérzései vannak, az sem ritka, hogy végig beszélek arról, hogy mi és miért történik és várhatóan mi lesz annak az eredménye. Így nem hagyjuk felgyűlni a feszültséget, mert minden értelmet nyer már menet közben.

 

Laura: Vannak olyanok, akik a sminkelést egy teljesítendő feladatként kezelik és azt hiszik, a székben ülve el tudnak valamit rontani ezért feszültek, fészkelődnek, kérdezgetik: „Jól ülök, hogy tartsam, mit csináljak...” Őket sokszor kihívás egy megfelelő nyugalmi szintre hozni, de legtöbbször kedves, kötetlen beszélgetéssel ez is sikerül.

 

Összeségében én is arra törekszem, hogy biztosítsak mindenkit, nagyszerűen fog az általam készített sminkjében kinézni a képeken. Egyáltalán nem fog látszani, hogy ki van sminkelve.

 

Bár ez nem olyan elterjedt még a szakmában, de én gyakran dolgozom airbrush technikával, ez általában oldja a sminkeléssel kapcsolatos feszültséget. Mikor a férfiak meglátják, hogy technikai eszközt használok sminkelésre, azt érdekesnek tartják és mire kitárgyaljuk az eszközt, készen is van a smink.

Összességében mit gondolsz, leginkább miért van szükség profi fotózáson a férfiaknak is profi sminkesre? 

Laura: A sminkelés már alapból egyfajta ráhangolódás a fotózásra. Lehet, hogy ez elsőre furcsán hangzik, de a profi smink magabiztosságot ad a viselőjének akkor is, ha éppen egy férfi ül a székben. Aki üdének, kisimultnak érzi magát sokkal oldottabban tud viselkedni a fotózás közben.

 

De a smink szerepe a fotózáson leginkább az utómunka szempontjából fontos. Többször előfordult már, hogy 1-1 fotózás után a fotós külön is felhívott, hogy megköszönje a munkámat, mert sokkal gyorsabban és könnyebben tudott haladni az utómunkával. Ez pedig az ügyfélnek is érdeke, hiszen a képek hamarabb átadásra kerülnek és így a költségek is alacsonyabbak lehetnek.


Marietta: Valóban, talán a legfontosabb szempont, hogy rendkívüli módon megkönnyíti az utómunka folyamatokat. Ha profi utómunka folyamatról beszélünk, a fotósok elmondása szerint minden apróság számít. Egy szép, egységes bőrképpel, a csillogás vagy foltok eltüntetésével akár hosszú órákat is spórolhatunk a fotósnak.

page_modul: blog
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.