Blog

Miért kell a profi fotózáshoz profi sminkes?

Minden profi fotózás alkalmával szó esik a sminkről, a megrendelőknek pedig gyakran nem egyértelmű, miért van erre szükség. Céges fotózások során például kifejezetten sűrűn tapasztaljuk, hogy egyáltalán nem szeretnének a megrendelők sminkes szolgáltatást kérni.

 

Nők esetében a smink fontossága a legjobb forma érdekében egy könnyebben érthető alaptézis, ennek ellenére a nők is gyakran mutatnak ellenállást a profi sminkessel kapcsolatban. Pedig a fotózások során a sminkes az egyik legfontosabb csapattag.

 

Miért járnak jól azok is a profi sminkessel, akik már otthon kisminkelték magukat? És miért szükséges ilyenkor azoknak is sminkes, akik egyébként egyáltalán nem szokták sminkelni magukat?

 

Laura 8 éve foglalkozik sminkeléssel. A média világából igazolt át, így mindkét oldalról sok tapasztalattal rendelkezik, ami a sminket illeti. Szakmai körökben leginkább a kreatív, de hordható nappali sminkekkel kapcsolatban merül fel a neve, de a sminkelés minden területén szívesen alkot.

 

Marietta 5 éve van a pályán, főleg alkalmi, menyasszonyi és kreatív sminkeket készít, fotózásokon, forgatásokon és rendezvényeken is dolgozik, illetve magánoktatásokat is tart. Munkái során különös figyelmet fordít arra, hogy ne elfedje, hanem kiemelje vendégei természetes szépségét, ezáltal biztosítva magabiztosabb megjelenést. 

Mindketten gyakran vannak segítségemre a fotózások során, ezért őket kértem, hogy fejtsük meg a sminkkel kapcsolatos téziseket, ellenérzéseket. Megkérdeztem, hogyan látják ezt a területet, mik a leggyakoribb tévhitek, elakadások, ha sminkelésről beszélünk a fotózások előtt és hogy mit tapasztalnak ők, miért van szükség minden nőknek profi sminkre a profi fotózáshoz.

A beszélgetést azzal a témával kezdtük: milyen egyáltalán a profi smink és mi különbözteti meg a profi sminket az otthon készített sminktől?


Laura: Úgy tapasztalom, hogy sokan, - főleg a fiatalok közül - már kifejezetten jól sminkelnek, biztosan vannak, akik maguknak is meg tudják csinálni, de általánosságban azért nem ez a jellemző. Fotózás esetén egészen más szempontokat kell figyelembe venni, mint a hétköznapokban.

 

A profi smink gyors, személyre és alkalomra szabott. Biztosan jól áll a viselőjének, hiszen az előnyös részeket hangsúlyozza, míg a hátrányos részeket háttérbe szorítja.

 

Egy elhibázott sminkkel, rosszul választott színekkel viszont komorabbá, mogorvábbá, szürkévé is lehet tenni egy arcot, pedig ennek éppen, hogy optikai tunningnak kellene lennie. Az eszköz sem mindegy, mivel viszünk fel 1-1 anyagot, mert a végeredményen a rossz eszközválasztás is sokszor meglátszik. Ráadásul az előkészítés is rettentő fontos. Nem mindegy, hogy milyen alapra kerül fel a megfelelő smink. Összességében ritkán kerül otthon elkészített smink profi módon a fényképező elé.

 

Fontos látni, hogy fotózásnál apró, árnyalatnyi eltérések is rengeteget számíthatnak. A szabad szemmel alig látható különbségeket a vaku 3-4x-esére nagyítja, főleg arcközeli portréknál. A vaku világosít is, tehát biztos, hogy a smink nem úgy fog kinézni a képen, mint napfénynél.

 

Tapasztalat kell hozzá, hogy átlássuk, pontosan hogyan lesz ideális egy fotózásra készített smink.

 

Marietta: Nagyon fontos az is, hogy a smink összehangban legyen a viselőjével. A profi smink legfontosabb alapja az egységes bőrkép, de az is lényeges, hogy kiemelje és ne pedig elfedje az egyedi vonásokat.

 

Az a tapasztalatom, hogy a profi smink átgondoltságában, eldolgozásban, kivitelezésben szokott sokkal jobb lenni az otthon készítettnél. Ha a megfelelő minőségű termékek a megfelelő helyre kerülnek, és szép az eldolgozás, az összhatás egy sokkal egységesebb és üdébb hatást kölcsönöz viselőjének. Az arc életre kel és ez nagy magabiztosságot is ad viselőjének.

 

Fontos, hogy a jó smink nem csak a viselőjéhez, de az alkalomhoz is idomul. Mind mennyiségben, mind minőségben és színekben is egészen mást követel meg egy fotózás, mint más alkalom. Egyetértek azzal, hogy a fotó a smink legalább felét leveszi, így arra is törekedni kell, hogy az adott smink a képen mutasson jól, ne pedig napfényben és ennek megfelelően készüljön.

Üzleti portrékhoz például milyen sminket érdemes készíteni?

 

Laura: Fotózásoknál mindig azt tartom szem előtt, hogy mi a célja egy adott fotónak. Business portrék esetén például mindig tartózkodom az erős színektől, a kihívó dolgoktól. Ilyenkor mindig szolid megoldásokat választok, amik a képeken viszont jól mutatnak és komoly, mégis barátságos hatást keltenek. 

 

Sok minden múlhat egy jó fotón. Az üzleti életben sokszor ez alapján döntik el valakiről, hogy mennyire lehet komolyan venni az illetőt, mennyire igényes valaki. Így a kinézete a képeken tényleg nem mindegy és ezt tartom szem előtt, amikor sminkelek.

 

Marietta: A cél mindig a meggyőző, ápolt, rendezett kinézet. Az üzleti fotózások során szinte kivétel nélkül alap, szépítő sminkeket készítek. Ha pedig természetes, szépítő sminkről beszélünk, nem csak az fontos, hogy látványra ne legyen sok, vagy túlzó, de az is, hogy kényelmes legyen a viselőjének.

 

Én arra is nagy hangsúlyt fektetek, hogy a lehető legönazonosabb legyen a smink. Sokszor ragaszkodnak a „modellek” megszokásokhoz, és ha ezek nem előnyösek, próbálom finomítani, de lényeges szempont, hogy mindenki önmaga legjobb verzióját lássa vissza a képen, ne pedig egy idegen arcot. A fotózás a legtöbb embernek egy jelentős kilépés a komfortzónából, ezért egy jó smink segít a ráhangolódásban is és megadja a kellő önbizalmat.

A nők esetében szokott konfliktusos lenni a sminkelés?

 

Marietta: Én leggyakrabban azt tapasztalom, hogy a nők attól félnek, hogy a smink maszk hatású lesz az arcukon, vagy éppen nem önmagukat fogják viszont látni sminkelést követően.

 

Kifejezetten rossz élményem vagy konfliktusom nekem a szakmában töltött 5 év alatt szerencsére nem volt, de ez talán annak is köszönhető, hogy nagyon igyekszem ráhangolódni a sminkszékemben ülő stílusára, hangulatára. Ez nem mindig könnyű, mert ilyenkor a leggyakrabban smink nélkül érkeznek a hölgyek, nincs kiindulási alapom, hogy hogyan látják magukat szépnek.

 

Laura: Én úgy látom, hogy általánosságban két féle konfliktus szokott előfordulni. Az egyik, hogy valaki egyáltalán nem szokott sminkelni, ilyenkor nagyok a félelmek. „Ne legyen sok!”. Ez a leggyakoribb kérés, de ez a könnyebbik helyzet, mert a végeredmény láttán általában mindenki megnyugszik, sőt örül is.

 

A nehezebbik helyzet az, amikor valaki gyakran, vagy akár minden nap sminkeli magát otthon és ebből fakadó megszokásai, elvárásai vannak. Ilyenkor mindig igyekszem az igényeket figyelembe venni, de sajnos sokszor a megszokások nem a legelőnyösebbek és ahogyan említettem is, a fotó kegyetlenül fel is nagyítja az esetleges rossz irányokat.

 

Indokolatlan tusvonalak, rossz alapozó színek, téves kontúrok nagyon el tudnak rontani egy arcot, a fotós pedig ilyenkor sokat küzd az utómunkával, már ha egyáltalán helyre tudja hozni.

 

Azt is tapasztalom, hogy sok a csalódás a sminkesekben és ez is szokott ellenérzéseket szülni.

 

Összességében mit gondolsz, leginkább miért van szükség profi fotózáson profi sminkesre?

  

Laura: A sminkelés már alapból egyfajta ráhangolódás a fotózásra. A profi smink emellett magabiztosságot ad a viselőjének. Aki szépnek, kisimultnak érzi magát sokkal oldottabban tud viselkedni a fotózás közben.

 

De a smink szerepe a fotózáson leginkább az utómunka szempontjából fontos. Többször előfordult már, hogy 1-1 fotózás után a fotós külön is felhívott, hogy megköszönje a munkámat, mert sokkal gyorsabban és könnyebben tudott haladni az utómunkával. Ez pedig az ügyfélnek is érdeke, hiszen a képek hamarabb átadásra kerülnek és így a költségek is alacsonyabbak lehetnek.

 

Marietta: A jó sminktől azonnal megérkezik a szépérzet. Megszámlálni sem tudnám, hányszor hallottam azt a mondatot fotózás előtt: „Hát nem tudom, mit tudsz belőlem kihozni...” Az emberek sokszor nagyon elégedetlenek magukkal és a szép smink visszahozza az önbizalmukat. Sokszor még a testtartásuk is megváltozik és sokkal könnyebben tudnak mozogni is a kamera előtt.

 

De valóban, a legfontosabb szempont, hogy rendkívüli módon megkönnyíti az utómunka folyamatokat. Ha profi utómunka folyamatról beszélünk, a fotósok elmondása szerint minden apróság számít. Egy szép, egységes bőrképpel, a csillogás vagy foltok eltüntetésével akár hosszú órákat is spórolhatunk a fotósnak.

page_modul: blog
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.