Blog

Miért érdemes befektetni egy profi portré fotózásba?

   Ha a portré fotózás hivatalos megfogalmazását nézzük, akkor az emberek fényképészeti műben előállított képmásáról beszélünk, ami korántsem csak egy arcképet jelent. Történelmi oldaláról tekintve Nadar volt az első híres portré fotóművész az 1840-es, 1850-es években, aki már semleges hátterek előtt, villanyvilágítással kísérletezve, természetes pózban fotózta a modelljeit, mindig az egyéniségüknek megfelelően. Ahogy ebből is kiderül, a kulcsszó a művészeten és a személyiségen van.

 

   Sokkal többről van szó tehát, mint csak használni egy fényképezőgépet. Egy jó képhez nem az a legfontosabb például, hogy mennyire vagy fotogén, hanem hogy hogyan mozogsz és érzed magad a kamera előtt. Sokszor, ha valaki arra fókuszál, hogy mennyire lesz vajon fotogén, annak az izgulása, feszültsége meglátszik a végeredményen is. Egy fotósnak nem az a dolga, hogy lekattintson egy gombot a fényképezőgépen, amikor úgy gondolja. Először el kell érnem, hogy a modellem magabiztos legyen, majd megtalálnom a neki legmegfelelőbb pózokat és szögeket, meglátnom a tökéletes fényt, kompozíciót, úgy, hogy a lehető legjobb oldaláról mutassam be a modellemet az ő személyiségének megfelelően. A fotós részéről hosszú évek tanulása, a szakma iránti alázata és folyamatos fejlődni akarása, valamint rengeteg pénz befektetése van egyetlen fotóban, ami saját művészi értékkel rendelkezik. A klasszikus portré alkotás ugyanis valóban művészet.

 

   Sokan azon gondolkoznak, hogy miért kerül ennyibe manapság egy fotósorozat elkészíttetése, valójában azonban nem csak a képekért, hanem a fotós tehetségéért, idejéért, az évek alatt kiépített profi felszereléséért és a minőségi utómunkájáért fizetsz. Érdemes értékálló befektetésként gondolni egy portréfotózásra, olyanra, amit az unokáidnak is büszkén megmutathatsz majd. Azért használom a befektetés szót, mert a portré fotók hosszú éveken és több generáción keresztül is kamatoznak. Ha belegondolsz, nincs túl sok olyan dolog a világon manapság, amelyet ha ma megvásárolsz, garantáltan többet fog érni 15 év múlva. A portrék pedig pontosan ilyenek. A modell fotó csomagok, amiket jelenleg meg tudsz vásárolni az oldalamon, magas minőséget képviselnek, profi stúdióban és időtállónak készülnek.

 

   Amellett, hogy a portrék érték- és időtálló tulajdonsággal bírnak, emocionális értékük is van. Minden portrénak ugyanolyan emlékezetesnek kell lennie, mint magának az embernek, akiről a kép készült. A portré az emlékek életben tartásának egyik legjobb módszere lehet, hiszen képes leszel átadni egy megfizethetetlen élményt a családodnak, a gyermekeidnek és akár azok gyermekeinek is. Arról nem is beszélve, milyen csodás ajándék tud lenni egy portré kinyomtatva is, akár egy albumban vagy az otthonunk falán elhelyezve. Márpedig egy telefonos szelfit nem lehet olyan minőségben fotópapírra vinni, mint egy minőségi fotót profi laborban nyomtatva.

 

Arról, hogy hogyan tudsz jó fotóst választani a portréfotózáshoz, egy korábbi bejegyzésemben olvashatsz:

>> Így válassz profi fotóst <<

 

Bodogán Sándor

page_modul: blog
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.