Blog

Mi az, amit sosem illik mondani egy fotózáson?

   A modellkedés egy komoly munka, maga a stúdió pedig egy munkahely, így természetesen a fotózásnak is megvannak az íratlan illemszabályai, ugyanúgy, ahogy bármilyen másik munkahelyen. Alapvető elvárás, hogy a tiszteletet mindig megadjuk egymásnak, nem hozzuk be a magánéleti problémáinkat a fotózásra, valamint pozitívan állunk egymáshoz és minden helyzethez, a panaszkodás ugyanis rányomja a bélyegét a munka hangulatára. A mai bejegyzésben azt szedtem össze, hogy miközben a teljes csapat lelkesen dolgozik, melyek a legdemoralizálóbb mondatok, amik elhagyhatják egy modell száját a fotós során:

 

1. A "Nem tetszem magamnak” vagy "Túl kövér vagyok” típusú kijelentések. Általában a fotózás és maga a modellkedés is növelni tudja az önbizalmat, viszont ha komoly önértékelési problémáid vannak, akkor nem a legkifizetődőbb egyikbe se belevágni. Ha nagyon nem vagy kibékülve magaddal, először magadban, esetleg szakember segítségét kérve tisztázd a problémákat és csak utána állj kamera elé, már magabiztosabban. Amellett, hogy ezek a mondatok nagyon kínosak a stábnak, a fotózás végeredménye és maga a modell karrier sem tud túl sikeres lenni, ha valaki nem hisz magában. Ráadásul a munkával járó negatív visszajelzések, az elutasítás csak tovább fognak rontani a helyzeten.

 

2. Akár te vagy a kliens, aki fizet a fotózásért, akár modellként veszel részt egy stáb elképzelésének megvalósításában, érdemes a profikra hallgatnod, hogy te is azzá válhass. Fontos tudni, hogy senki sem akar rossz színben vagy nevetségesnek feltűntetni, ezért bíznod kell a stáb hosszú éves tapasztalatában.
 Modell munka esetében pedig szem előtt kell tartanod, hogy sosem a saját stílusodat és szeméyiségedet kell közvetítened, hanem azt, amit a megrendelő elvár tőled. Amennyiben már aktív modellként veszel részt egy divatfotózáson, egyszerűen nem teheted meg, hogy megjegyzést teszel az összeállított ruhákra, sminkre, hajra, díszletre. Az olyan mondatokért, mint az “Én ezt a színt nem szeretem”, “Ez a szett nekem nem áll jól, ez nem én vagyok”, “Ki az, aki ilyet felvesz?” vagy az “Úgy nézek ki ebben, mint egy bohóc” megjegyzésekkel garantáltan feszült lesz a hangulat, soha többet nem fog felkérni a stáb, sőt egy komolyabb munkáról lehet, hogy ilyen hozzáállással még el is küldenek.

 

3. Az első két pont is komolyan hátráltatni tudja a fotózást, azonban a legrosszabb eset az, amikor a modell gyakorlatilag munkaképtelen állapotban jelenik meg, amit még szóvá is tesz. Semmiképpen se panaszkodj arra, hogy egész éjjel buliztál”, semmit nem aludtál” vagy hogy ehhez most nincs kedved”. Tiszteld meg azzal mások munkáját, hogy kipihenten, feltöltődve és munkára készen érkezel meg a fotózásra, ha pedig mégsem így lenne, viselkedj profiként és törekedj a legtöbbet kihozni magadból. Érdemes tudni, hogy azokat a modelleket, akik rendszeresen buliznak és ezáltal gyakran munkaképtelenek, külföldön például szemrebbenés nélkül hazaküldi az ügynökségük, mivel ezzel a viselkedéssel az ő hírnevüket is rontják a kliensek körében.

 

4. Modellként sosem lesz olyan, hogy eleget gyakoroltál, hiszen folyamatos fejlődésen mész át, mindig lesznek új trendek, mindig lesz olyan, amit érdemes tanulmányozni, fejleszteni. Ezért aki nem fogadja el a szakemberek segítségét, nem hagyja, hogy a fotós irányítsa (főleg kezdőként) és úgy tesz, mint aki már mindent tud, esetleg kijelenti, hogy “Majd én azt tudom” vagy “Nem kell segíteni”, azzal nagyon nehéz a közös csapatmunka. Ne feledd: a jó pap holtig tanul!
Én személy szerint 16 év fotózás után is úgy érzem, minden fotózással tovább fejlődök, ezért is gondolom, hogy a lehető legnagyobb hibát követed el, ha elszállsz magadtól.

 

Bodogán Sándor

page_modul: blog
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.