Blog

Mennyire számít a magasság?

   Lehet, hogy a válasz meglepő lesz, de fotózás szempontjából nem elsődleges a magasság. Sokkal inkább számít a magabiztosság, a karakteresség, az, ahogyan a szemeiddel, az arcoddal és a testeddel kommunikálsz. És még egy nagyon fontos: az alakod és a testarányaid. Vegyük példának a kezdőképen szereplő gyönyörű Szikszai Johannát a Visage Modelstől. A fotón legalább 180 cm magasnak tűnik, pedig a hivatalos adat szerint 175. Johanna igéző szemei, gyönyörű arca, sportos testalkata és hosszú lábai, na meg persze a profi fotós beállítás és megfelelő szög tehát plusz 5 centit adtak a magasságához.

   Mindenképpen azt javaslom, hogy ha felmerül benned a gondolat, hogy készíttetnél magadról néhány profi fotót, ne kezdd el lebeszélni róla magad, hiszen a képeket látva majd magabiztosabb lehetsz, mint valaha. Ne kezdd el magad a modellekhez hasonlítani, mivel az egy külön szakma, amire nagyon kevesen alkalmasak, erre a bejegyzés végén ki is fogok térni. Hidd el, nem kell ahhoz modell méretekkel rendelkezni, hogy valakiről szuper és időtálló képek készüljenek.

   Rákanyarodva divatvilágra, a kérdés manapság egyre érdekesebbé válik, hiszen mindenki a diverzitásra törekszik. Rengeteg sikertörténetet lehet már hallani curve, plus size vagy akár alacsonyabb modellek esetében is. Ott van például a világhírű Adwoa Aboah, Anna Ewers, Agyness Deyn, Cara Delevingne, Bianca Balti, Devon Aoki, Emily Ratajkowski, Laetitia Casta, Kate Moss és Sara Sampaio szupermodellek, akik mind 173 cm és 165 cm közt vannak.

   
   Ha az átlagot nézzük, a legtöbb magazinban szereplő modell 175 cm felett van, amíg a kifutókon 177 cm a minimum magasság. Modellügynökségi statisztikát nézve a profi menedzsment általában 172 és 182 cm (fiúknál 182 és 192 cm) közti modelleket keres, ami persze nagyban függ a kiszemelt lány korától is. 14 évesen még belefér, ha valaki 170 cm, 19 évesen viszont már sajnos nagyon ritkán. Egy modellügynökségnek mérlegelnie kell, hogy bele mer-e vágni egy alacsonyabb modellel is a karrier építésbe, úgy, hogy a tapasztalatok szerint külföldön 5% esélye van a sikerre. A siker pedig akkor lehetséges, ha amellett, hogy a jelöltnek olyan bombázó arca van, mint a felsorolt sztároknak, elszánt, szuper személyiséggel van megáldva és kedvezőek a testarányai. Ezek egyébként a magasabb modelleknél is ugyanúgy elvárások.
Ha még nem töltötted be a 18-at és a magasságod miatt félsz modellnek jelentkezni, keress fel egy sportorvost, ami meg tudja állapítani a várható végleges magasságodat, ami nagy segítségedre lesz a pályaválasztásban.

 

És hogy eleve miért van szükség magas emberekre a divatiparban?  

 

   Egyrészt azért, mert minden a marketing körül forog. Az emberek többsége minél tökéletesebb testen és minél vonzóbb külsőn szereti látni a ruhadarabokat, amire pénzt költ, amiben meglátja a vonzerőt és a magabiztosságot - ezért keresnek a divatházak az átlagtól eltérő kinézetű és magasságú modelleket, az ügynökségek pedig az ő igényeiket szolgálják ki. Emellett az is igaz, hogy minél hosszabb a lábad, annál vékonyabbnak tűnsz, emiatt gyakorlatilag minden jól áll rajtad. Valahogy így tudják a tervezők tökéletesen befotózni és eladni a termékeiket.

   A másik fontos indok, hogy minden márka szabványméretekkel dolgozik (ezeket láthatod a kifutón és a magazinokban is), ehhez keresnek megfelelő mérettel rendelkező modelleket és nem fordítva. Például egy alacsonyabb lányon a szabványméretű designer nadrág lehet, hogy ráncolódni fog vagy a földön húzza majd az alját, de az esése sem lesz szép annyira az anyagnak, amit persze el akarnak kerülni.

Egy szakmáját igazán értő és szerető profi fotósnak viszont a legnagyobb ajándék, hogy minden nap más izgalmas karaktert örökíthet meg, így nincs mitől tartanod akkor se, ha alacsonynak érzed magad. Ne feledd, a legszebb nő a magabiztos nő!

page_modul: blog
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.