Blog

Kezdő modell tesztfotózás - Élménybeszámoló

Kezdő modellként mindannyiunknak fel kell mutatni azt a belépőt, ami megnyitja előttünk a divatvilág kapuit: ez pedig esetünkben nem más, mint a profi modell portfólió.

 

Ha Te is komolyan érdeklődsz a modellkedés iránt, de még nem jött el számodra a nagy áttörés, első lépésként érdemes egy portfólió építő  teszt fotózáson kipróbálnod magad. Így nem csak kamera előtt szerzett tapasztalattal, de egy profi anyaggal is gazdagodhatsz, és ezzel a kezedben kezdheted meghódítani az ügynökségeket, vagy építheted freelance karriered.

 

Freelance modellként látogattam el Bodogán Sándorhoz teszt fotózásra. Azért választottam őt, mert magas minőségű képekre volt szükségem, amelyek segítik a további előmenetelemet, színvonalasan prezentálnak engem, mint modellt. Sándor nem csak a munkájában profi, de nagyszerű, kedves és humoros ember is, így az összhang már kezdettől fogva megvolt köztünk, ami a fotózás során sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint azt elsőre gondolnánk. Sok tanáccsal látott el és nagyszerű képek születtek, pontosan úgy, ahogyan előre elképzeltem. Akár freelance modell, szárnyait próbálgató ügynökségi modell, vagy teljesen kezdő érdeklődő vagy, szívből ajánlom ezt a teszt fotózást, ha az a célod, hogy később magabiztosan és felkészülten állhass a kamera elé.

 

Sokan nem tudják a kezdő modellek közül, hogy egy profi fotózás során a munka nem a stúdióban kezdődik, hanem sokkal hamarabb. Jelentkezés után egy részletes listát kaptam, hogyan készüljek a fotózásra, hiszen az egész anyagot befolyásolja, hogyan érkezem az alkalomra. A tanácsok között voltak számomra már ismert követelmények, de olyan tanácsok is, melyekre nem is gondoltam korábban, ezért nekem sokat segített, hogy megkaptam ezt az összefoglalót és meg is tartottam, hogy később is elővehessem, mert nekem fontos, hogy mindig maximálisan felkészülve érkezzek a munkáimra. Mindenki szeret egy összeszedett modellel dolgozni, így a felkészültség nem csak az aktuális munka tükrében, de a szakmai hírnevem kapcsán is előnyös.

 

Egészen más fényben látod magad, ha egy profi sminkes szépít meg, ez velem is így történt. Utólag is köszönöm Zitának, hogy elkészítette a sminkemet, imádtam. Teszt fotózások alkalmával a természetes szépséged kiemelése a lényeg, hisz referenciaként fogod használni a képeket a további munkákhoz. Ne számíts életed legvadabb sminkjére, ha csak nem éppen ez a koncepció, bízz abban, hogy a legelőnyösebb vonásaidat teszi még szebbé a csapat. A teszt fotózás lényege, hogy minél több arcod mutasd meg a képeken keresztül, hogy amikor a megrendelő keres egy karaktert, akkor a teszt képeid alapján el tudja dönteni, hogy alkalmas vagy-e az adott feladatra. Nagyobb munkák esetén jellemző, hogy a munka előtt castingokra is el kell menned, de ahhoz, hogy egy castingra behívjanak, az szükséges, hogy legyen egy erős sorozatod, amely akár kezdő színészeknek is jól jöhet.

 

Az első alkalom, amikor profi fotós kamerája előtt álltam, teljesen megváltoztatta az önképemet. Mind látjuk magunkat a tükörben, selfizünk telefonnal, de ezek nem mutatnak valós képet rólunk. Az önismeret pedig létfontosságú ebben a szakmában! Modellként meg kell tanulnunk úgy mozogni, hogy a kamera előtt kihozzuk a karakterünkből a maximumot. Ehhez pedig át kell esni az első fotózás tűzkeresztségén, majd folyamatosan, minél többet gyakorolni. A gyakorlás a sikerünk egyik alappillére.

 

Ahhoz, hogy a helyes pózok, mozdulatok rögzüljenek be a kezdetektől, egy profi divatfotós irányítása felbecsülhetetlen érték. Számomra nagy segítséget jelentett az oldott légkör, amit Sándor teremtett, miközben tanított. Egy ilyen fotózáson Te is megtanulhatod az alapvető pózokat, azoknak az aprólékos kidolgozását és megismerheted önmagad úgy, ahogy a fotós kamerán keresztül lát.

 

A fotózás után kiválasztottam azokat a képeket, amelyek a legjobban tetszettek. Azért kaptam egy kis segítséget a válogatásban, hogy a portfólióm minél sokszínűbb legyen. A képeket hamar megkaptam retusálva és azóta is örömmel küldöm ki őket referenciaként. Ha nem tudsz dönteni 2-3 kép között, hogy szakmailag vajon melyik a jobb, Sándor a válogatásban is tud segíteni.

 

 

Miért érdemes teszt fotózásra jelentkezned?

 

Mert a modellügynökségek, casting ügynökségek, megrendelők első kérdése az lesz, hogy van-e portfoliód. Olyan anyagot akarnak látni, amit profi team készített rólad és bemutatja a benned rejlő potenciált. Első benyomásra nincs második lehetőség, így egy minőségi portfólió hiánya vissza nem térő lehetőségektől foszthat meg.

 

Az első élmények befolyásolhatják az egész karriered. Egyáltalán nem mindegy, hogy egy profi divat fotós, vagy egy avatatlan gyakorló fotós képein látod először viszont magad. Kezdj rögtön a divatszakma gyakorlott szakembereinek szintjéről, hogy minél többet fejlődhess! Nem csak a képekkel, hanem szakmai tapasztalattal is gyarapodni fogsz a teszt fotózás után, ami hatalmas előnyt jelent a divatvilágban.

 

Vágj bele bátran és próbáld ki magad Te is a kamera előtt!

 

Ne legyenek kétségeid, mert Sándornál egész biztosan a legjobb kezekben leszel!

 

Szakolczai Anna

 

 

 

teszt fótózás teszt fótózás teszt fótózás

teszt fótózás teszt fótózás teszt fótózás

page_modul: blog
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.