Blog

Jó tanácsok, amikkel távol tudod tartani magad a csalók átverésétől

Sokan félnek felvenni a kapcsolatot profi fotósokkal, modellügynökségekkel egy korábbi rossz tapasztalat miatt, sajnos nem véletlenül. Szomorú, de az elmúlt időszakban újra egyre többet lehet hallani és olvasni különböző divatfotózást, modellkedést érintő átverésekről, valamint üzenetben való képkérésekről indokolatlan magas fizetségért cserébe. A pézbeli, sokszor perverz emberek visszaéléseire szeretném felhívni a figyelmet, hiszen nagyon rossz fényt vetnek a fotográfus szakmára. Célom, hogy a bejegyzéssel segítsek abban, hogy divatszakmán kívül álló laikusként is azonnal felismerje mindenki a figyelmeztető jeleket, ezáltal senki ne váljon a csalók áldozatává.

 

   Mielőtt belekezdenék a jó tanácsokba, kulcsfontosságú tisztázni, hogy a fotózás, ahogyan a modellkedés is, egy komoly, szakmai tudást igénylő munka, amelybe semmilyen szinten nem fér bele bármilyen testi vagy lelki abúzus, ahogyan a szexuális visszaélés, zaklatás szikrája sem. Jegyezzük meg tehát, hogy egy profi fotós nem szexuális tárgyként, hanem munkatársaként tekint a modelljére. Azonnal menekülj, tilts, törölj, jelents, ami csak szükséges, ha azt tapasztalod, hogy a fotós méreget, oda nem illő megjegyzéseket tesz rád, netán fogdos vagy erre utaló magatartást tesz, akár csak szóban is. Ne felejtsük el, hogy ez a férfi modellekre is mind ugyanúgy vonatkozik.

 

   Kezdjük a legelején: ne dőlj be a szép szavaknak és az elképesztő ígéreteknek. Azonnal legyen gyanús, ha a  fotós Facebookon, Instagramon keres fel azzal, hogy szexi vagy, ezért több százezres fizetséget adna, ha lefotózhat fehérneműben, és közben esetleg még becézget is. Tudnod kell, hogy a folyamat általában éppen fordítva történik, tehát, ha nem vagy hivatásos modell, te keresed fel a fotóst azzal, hogy szeretnél néhány jó minőségű képet készíttetni magadról profi körülmények közt. Ha mégis felkelted az érdeklődését valamilyen platformon a fotósnak, szigorúan szakmai hangnemben fog veled beszélgetni a munkáról, amelyért valószínűleg nem fog fizetni, hiszen saját anyagról vagy portfólióbővítésről van szó, képekért cserébe. Végképp gyanús a helyzet, ha azért keres fel, hogy lefotózhasson, de csak pár százezer forintért  cserébe. Sajnos rengetegen házalnak méregdrága portfóliófotózással, aminek sokan bedőlnek akár egy modellkarrier reményében, ám legtöbbször csak használhatatlan, amatőr képeket kapnak cserébe. Amennyiben kiskorú vagy, kérlek, mindenképpen szólj a szüleidnek arról, hogy felkerestek ezzel a témával kapcsolatban.

 

   Akármit is ígérnek, soha ne küldj át idegeneknek képet magadról azelőtt, hogy lecsekkoltad volna a hátterüket. Különösen igaz ez a fehérneműs, bikinis képekre, hiszen bárhol kiköthetnek az interneten, amiből esetleg mások pénzt is tudnak keresni, például pornográf oldalakon. A Google legyen a legjobb barátod: ha nem találsz egyetlen oldalt, cikket vagy említést sem a fotósról vagy állítólagos castingról, kamu az egész. Érdemes azt is tudni, hogy profi fotós vagy casting cég úgynevezett bikinis polaroidokat kér be körméretekkel együtt az ügynökségtől vagy a freelancer modelltől munkák előtt, nem pedig fehérneműs, telefonos képeket.

 

   Villanjon fel a vészjelző lámpa a fejedben, ha a fotós csak képeket küld át, nincsen semmilyen referenciája, nem tudja bizonyítani, hogy ő a képek tulajdonosa. Egy profi fotósnak professzionális weboldala van, ahol utána tudsz nézni a munkáinak, a kapcsolatrendszerének, a megrendelőinek, a stílusának és a fotócsomagok pontos árának. Kezdő fotós esetében pedig legalább egy Instagram oldal kell, hogy legyen, amin megtekinthetők a munkák. Persze felvetődik az a kérdés is, hogy amatőr fotósnak miért fizetnél a képekért cserébe és, hogy egy amatőr miből engedhetné meg magának a magas fizetséget, amit ígér neked. Plusz tipp az átküldött képekhez: nyugodtan mentsd le a sajátjainak vallott képeket és tedd fel  őket a Google kép alapú keresőjébe. Azonnal ki fog derülni, kihez tartoznak valójában. Sajnos nemrég az én fotóimat is felhasználták Facebookon egy 400 000 Ft-ot ígérő fehérneműs-bikinis fotózás kicsalására, a felkeresett lány bizalmatlansága miatt szerencsére eredménytelenül.

 

   Lényeges megemlíteni, hogy fizetős munkákat nem az utca emberével fotózzák be, hanem modellügynökségeken keresztül modellekkel vagy jó kapcsolatokkal rendelkező freelancer modellekkel. Nem hivatásos modellekkel casting cégek foglalkoznak, a castingról pedig célszerű tudni, hogy nem kerül pénzbe, de nem is fizetnek érte, így ezzel se hagyd magad félrevezetni. Fotózásokhoz eleve nem zajlik személyes casting, kivéve ha kampányfilm vagy reklám is készül a kampányfotókhoz, de természetesen a casting cégeknek is utána tudsz nézni a neten. Olyat is hallottam már, hogy a “divatlapoknak eladánk a képeket” szöveggel akartak rávenni egy fiatal lányt fehérneműs fotók átküldésére. Természetesen ez sem így működik, hiszen ilyen jellegű fotókat szinte egyátlalán nem jelentetnek meg divatmagazinok, és persze a publikált, előre megrendelt és nem utólag eladott képekért sem százezreket fizetnek.

 

   Ne hagyd azt sem, hogy félrebeszéljenek, konkrétan kérdezz rá a megrendelő kilétére, hogy pontosan mire, meddig és hol használnák fel a képeket, mi a fotózás témája, kikből áll majd a stáb, milyen helyszínen és mikor készülnének a képek, lesz-e rajtad kívül másik modell. Ha ezeket nem tudja megválaszolni egyértelműen, nincs miről beszélni.

 

   Összegezve tehát a legfontosabb, hogy mindig mindenkinek pontosan utána kell nézni a neten, ezzel ki tudod szűrni azonnal az átverés szagú kamu profilokat, ígéreteket, állítólagos munkákat. Tanácsolom továbbá azt is, hogy semmiképpen ne menj el ilyen bizonytalan találkozókra, főleg ne egyedül, ha jót akarsz magadnak és megspórolnál egy életre szóló lelki traumát.

 

   Csak ajánlani tudom az alábbi Facebook csoportot, amelyben mások negatív, megnevezett tapasztalataiból tudsz tanulni és elkerülni a félrevezetéseket:

 

https://www.facebook.com/groups/szepsegipar.feketelista

 

 

Bodogán Sándor

page_modul: blog
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.