Így zajlik egy modell fotózás, nem hivatásos modellel

Ma már egyre többen bátorodnak fel nem szakmabeliek is arra, hogy profi modell fotózáson vegyenek részt. Mivel fontos számomra, hogy az ilyen fotózások is pontosan ugyan olyan profi keretek között történjenek meg, mint amikor adott esetben tapasztalt vagy híres modellekkel dolgozom, így azt gondolom hasznos lehet egy összefoglaló arról, hogyan is zajlik a teljes folyamat.

Ennek a cikkemnek a célja a folyamat leírásán kívül egyben az is, hogy megmutassam, mindenben támogatom a hozzám érkezőket és nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy a kezdeti izgatottság hamar elmúljon, a fotózás oldottan, jó hangulatban, de profin menjen végbe és a végeredmény az elképzelések mentén, tökéletes legyen.

 

Tehát nézzük most meg lépésről lépésre, hogy mi történik a kapcsolatfelvételtől a kész képek átadásáig. Ebből látni fogod, hogy semmi félni valód nincsen!

Szóval, ha már meghoztad a döntést, hogy szeretnél résztvenni egy modell fotózáson, ezen az oldalon kiválaszthatod, melyik szolgáltatási csomag a legideálisabb számodra. Fontos, hogy már előre tudd, mi a célod a képekkel, mert ez szorosan összefügg a tervezéssel és a teljes folyamattal is! Nem kell minden esetben magasztos célokra gondolni, az elképzelés lehet az is, hogy csak úgy szeretnél magadról néhány szép fotót, megörökítenél egy jelentőségteljes életszakaszt, egy nagy volumenű átalakulást, de készülhetnek a képek ajándékba, vagy modell karrier elindításának céljából...ebben nincs semmilyen megkötés, azonban minden eset más koncepciót követel, és emiatt fontos, hogy ezt már az elején pontosan behatároljuk.

 

Ha megvan a cél, könnyedén kiválaszthatod a számodra ideális csomagot, de ha mégis bizonytalan lennél, tanácsra van szükséged, vegyük fel a kapcsolatot és szívesen segítek a döntésben.

 

Ha leadtad a megrendelésed, a foglaló kifizetése után egyeztetjük az időpontot a fotózásra. A helyszín leggyakrabban a Prime stúdió, ami azért ideális, mert ez a stúdió a sajátom, itt az én szabályaim szerint játszunk, kényelmes és felszerelt a tér, és nem szorít az idő, van lehetőség a kiteljesedésre. Ha egy két órával több a fotózás időtartama, nem terhel plusz költség a bérletből adódóan, úgy osztom be az időt és a stúdiót, hogy mindenre is jusson idő. Ha külső helyszínen szeretnél fotózást, ennek részleteit is egyeztetnünk kell, és még pontosabban meg kell határoznunk a fotózás célját, hogy tudjam, milyen eszközöket és felszerelést vigyek magammal. A külső helyszín jelenthet zárt és nyitott teret is más fotóstudiót, erdőt, mezőt, parkot vagy például egy hotelszobát, de ebben az esetben a bérlés lebonyolításáról neked kell gondoskodnod.

 

Már rögtön az elején küldök neked egy részletes leírást, amiben össze van foglalva, mit érdemes és mit nem tanácsos tenned a fotózás előtti időszakban. Sok minden van benne, ami egyértelmű lehet számodra, de más dolgok meg nem olyan kézenfekvőek, mégis elképesztően lényegesek. Ezt a dokumentumot nagyon fontos átolvasnod, és lehetőleg minden pontját betartanod, mielőtt a fotózásra érkezel, mert a végeredmény rajtad is múlik. Te leszel a képeken!

 

Mikor elérkezik a fotózás napja, fontos, hogy időben érkezz, ha késel, erről minél hamarabb értesíts bennünket. Érkezésed után az első dolgaink egyike, hogy megkötjük a modell szerződésedet. Igen, akkor is, ha nem vagy profi modell, mert akkor és ott mégis csak az leszel és néhány kérdést illetően fontos előre, hivatalosan is megállapodnunk! A szerződés nem bonyolult, de nagyon fontos, hiszen az esetlegesen felmerülő vitás kérdésekben egyértelmű útmutatást ad a teendőkről. Egyszerre véd téged is és engem is, így mindenkinek az az érdeke, hogy betartsa a játékszabályokat például a képek felhasználását vagy az esetleges térítési kérdéseket illetően. Csak hogy egy példát említsek: így nem kell tartanod attól, hogy a rólad készült képeket kényem-kedvem szerint (pl. Referenciaként) felhasználom, hiszen egyértelműen kikötjük, hogy Te pontosan mire adsz engedélyt.

 

Ez után átnézzük az általad hozott ruhákat és kiválasztjuk belőle közösen a legideálisabb összeállításokat. XS-es és S-es ruhákból rendelkezésre állnak a stúdióban szettek, melyeket kölcsön tudunk adni a fotózás idejére, de ennek ellenére nagyon fontos, hogy legyenek saját ruháid és hozzá illő cipő vagy cipők is, amiket magaddal hozol. Ha szeretnéd, sminkesen kívül stylist is segítheti a munkánkat, de ebben az esetben is -ha csak másként nem egyeztünk meg korábban – a saját, elhozott ruhatáradra alapozva tudunk dolgozni.

 

Miután megvan a közösen kitalált koncepció, a sminkszobában elkészül a smink, a haj és fel tudod venni az első kiválasztott szettet. Tágas hely áll rendelkezésre, ahol kényelmesen le tudsz pakolni, és ha szükség van rá, még a ruhák kivasalására is van mód. (Van vasaló és vasalódeszka is a stúdióban.) Minden fotózáson profi stábbal dolgozunk, így tökéletes megjelenést tudunk kölcsönözni neked. Ez azért nagyon fontos, mert a fotózásra ideális smink egészen más, mint akár egy hétköznapi vagy alkalmi, ezért olyan szakemberrel dolgoznuk együtt, aki ennek a területnek alapos ismerője. Sminkesünk a fodrászatban is jártas, így a frizurádat is ő készíti majd el, de ha valami extra elképzelésed van, külön díj ellenében fodrászt is tudunk biztosítani.

 

Ha elkészült a küllem, következhet egy kis elméleti oktatás arról, hogyan érdemes pózolni, mozogni a kamera előtt. Vannak jól bevált trükkök és praktikák, melyek segítségével könnyedén csodás képeket készíthetünk, de a legfontosabb cél, hogy magabiztos lehess, mert ez számodra és számomra is óriási segítség. Figyelembe véve, hogy sokan először találják magukat ebben a helyzetben nagyon türelmesen és nyugodtan, és mindig jó hangulatban zajlik a fotózás. A fotózáson a modellen és a fotóson kívül jelen van a beauty stáb. Többször megállhatunk, átöltözhetsz, igazíthatunk a sminken, a hajon, bármin, amin csak szeretnél, hogy pontosan azt a végeredményt lásd viszont a képeken, amit elképzeltél. Vagy még annál is jobbat. A legtöbb esetben nem ideális, ha kísérő is jelen van a folyamat közben, de ha Te ragaszkodsz hozzá, én nem zárkózom el tőle. Ez természetesen a stúdió részre vonatkozik, tehát a konkrét fotózásra, hiszen itt már nagyon fontos, hogy rám figyelj, nem előnyös, ha megoszlik a figyelmed. Ha jön veled kisérő, várakozhat az előkészületi szobában, van, akinek ez biztonságot ad. Kiskorúak esetében teljesen más a helyzet, ilyenkor minden esetben szükséges kisérő a fotózásra és szülői beleegyezés is.

 

Miközben zajlik a fotózás, a szettek közti szünetek alatt megmutatom neked a képeket. Ez lehetőséget ad arra, hogy lásd, hogy hogyan látlak én téged a kamera túloldalán. Ha minden flottul megy, és hamar elkapjuk a fonalat, maga a fotózás általában 2-4 óra alatt lezajlik ( csomagtól és átöltözések számától függően), de minden esetben addig tart, amíg tökéletesen elégedett nem leszel legalább a kívánt darabszámú képpel. Mint említettem, saját stúdióban dolgozom, így nincs nyomás, nem sürget semmi, van idő a tökéletes képek elkészülésére. A legtöbb fotózásnál többféle szettet is fotózunk, készülnek teljes alakos, félalakos és portré képek is. Választhatsz ülő, álló vagy éppen fekvő pózt, természetesen az elképzelt végeredmény és a képek céljának függvényében. Ne félj, nem neked kell mindent kitalálni, de fontos, hogy legyen elképzelésed, melynek a kivitelezésében segíthetlek.

 

A fotózás után, a helyszínen, készpénzben történik a fotózás fennmaradó díjának kiegyenlítése, vagy tudok előre utalásos számlát is kiállítani, ha egyszerűbb a banki utalás neked.

 

Az elkészült nyers képeket 1 munkanapon belül átküldöm neked, és ezek közül tudod kiválasztani azokat, amik a legjobban tetszenek. Ha szeretnéd, természetesen én is állást foglalok a kérdésben és segítek meghozni a döntést. Ha több kép is tetszik, mint amennyi az általad választott csomagban szerepel, akkor természetesen van arra is lehetőség, hogy több képen végezzük el az utómunkát, de a különbözet után, a felmerülő plusz időbefektetés miatt, plusz költséget számolunk fel képenként, amit még a munka megkezdése előtt kell kifizetni.

A retusált képeket a kiválasztástól számítva 10 munkanapon belül küldöm meg neked online, egy fájlküldő alkalmazással. Ha minden előzetes tanácsomat megfogadod, és a folyamat közben is gördülékenyen tudunk együttműködni, biztos vagyok benne, hogy olyan fotókat kapsz majd készhez, melyeket maradéktalanul elégedetten tudsz majd nézegetni és felhasználni.

 

Remélem, ha eddig bizonytalan is voltál, most sikerült meghoznom a kedved ahhoz, hogy együtt vágjunk bele egy profi fotózásba! Tudod, már milyen stílusú vagy hangulatú modell fotókon szeretnéd magad viszont látni? Ha még nincs ötleted, inspirálódj bátran a képgalériában!

 

Bodogán Sándor

 

 

 

Modell fotózás, nem hivatásos modellel

Modell fotózás, nem hivatásos modellel

Modell fotózás, nem hivatásos modellel

Modell fotózás, nem hivatásos modellel

Modell fotózás, nem hivatásos modellel

Modell fotózás, nem hivatásos modellel

Modell fotózás, nem hivatásos modellel

Modell fotózás, nem hivatásos modellel