Ahogyan azt egy korábbi, modell típusokról szóló bejegyzésben tisztáztuk, nem kizárólag divatmodellkedés létezik a világon. Ha szeretsz szerepelni, érdekel a forgatás, színészkedés és fotózás világa, reklám modellként is tudsz sikeres lenni és jól keresni különböző reklámokkal, TV produkciókkal, klipekkel, kampányokkal és katalógusokkal itthon és akár külföldön is. A reklám modellkedés esetében nincsenek mérethatárok, sem korhatár és nem kell várnod arra sem, hogy felfedezzenek, hiszen az összes casting ügynökséghez beregisztrálhatsz, ugyanis a divatmodellekkel ellentétben nem kell exkluzív szerződést kötnöd.

 

   A felvétellel, vagyis regisztrációval kell kezdened, ami bár mindenhol különbözőképpen zajlik, ugyanazt a célt szolgálja: hogy bekerülj az adatbázisba. Például az Art Models-nél online tudsz jelentkezni és időpontra fogadnak, az Open Casting péntekente tart személyes nyílt castingot, a Karakter Casting oldalán pedig egy nem nyilvános adatlapot tudsz regisztrálni magadnak. Ami biztosan mindenhol fog kelleni az egy részletes regisztrációs űrlap és az adatbázishoz szükséges fotók, amit vagy személyesen készítenek el rólad, vagy neked kell beküldened a megadott szempontok alapján (általában portré, profil és teljes alakos képről van szó). Egyértelmű, hogy mindenhol előnnyel indulsz majd, ha rendelkezel profi képekkel vagy referencianyaggal, ami egyrészt megkönnyíti az ajánlást a kliensek felé, másészt minőségi fotókkal ki tudsz tűnni a tömegből.

 

 

   Minél több adatbázisban szerepelsz, annál jobb, hiszen a casting úgy működik, hogy a kliens kiadja a feladatot a casting ügynökségnek, aki a több tízezres bázisából a kért tulajdonságok (pl.: kor, nem, hajszín, karakter) alapján előválogatja a lehető legjobb jelölteket a képes adatlapok közt böngészve. Tehát minél több helyen vagy regisztrálva, annál több adatbázisból tudnak kiszűrni bizonyos munkákra, de az is előfordul, hogy kizárólag képek alapján zajlik a casting.

 

   Általában elmondható, hogy a castingokról SMS-ben értesítik a reklám modelleket, magán a szereplőválogatáson pedig gyakran a kliens által kért, akár szöveges szerepet is el kell tudni játszani. Éppen ezért mindig fontos a helyes telefonszám regisztrálása és annak rendszeres csekkolása, hogy elérhetőségedet minél hamarabb vissza tudd jelezni. Mivel így nem csak egy ügynökséggel dolgozol, aki eldöntené, hogy melyik munka élvez prioritást ugyanabban az időpontban, fontos, hogy azt a munkát kell majd teljesítened, amit először elvállaltál.  Amire még érdemes reklám modellként odafigyelni, hogy csak olyan helyre regisztrálj, ahol ezt díjmentesen teheted meg, illetve ha időközben változtatsz a külsődön, keresd fel az ügynökségeket, hogy mindig aktuális képet tudjanak ajánlani rólad a kliensek felé.

 

Bodogán Sándor