Blog

Hibák, amelyeket sose kövess el divatfotósként!

   Már kiveséztük, hogy modellként mit nem illik mondani  és hogy mik a legnagyobb hibák, amiket el lehet követni egy fotózáson, ezért most szeretnék áttérni a kamera másik oldalára is. Természetesen egy divatfotós is követhet el hibákat, akár olyat is, amivel végleg elvágja magát egy ügynökségnél.

 

   Fontos tudni, hogy a modellügynökségek alaposan megválogatják, hogy kik azok a fotósok, akikkel akár hosszú távon is együtt tudnak, akarnak dogozni. Gyakran előfordul az is, hogy egy munka során az ügynökség a kedvenc, bevált fotósait ajánlja a megrendelőnek. Bár a fotóst a kliensekhez hasonlóan leginkább a kialakult vagy kialakulni látszó stílusa miatt keresik fel, amivel új oldaláról mutathatják be a modellüket, nagyon sokat számít a modellek visszajelzése is a fotózásokról. Ha ügynökeik nem is tudnak benézni az összes tesztfotózásra, mindig kikérdezik őket a szerzett tapasztalatokról, a fotós viselkedéséről, hozzáállásáról. Így azt gondolom, hogy az alábbi felsorolt hibák, amikre allergiásak lehetnek az ügynökségek, leginkább kezdő vagy kevésbé profi fotósok esetében fordulhatnak elő.

 

1. Nagyon fontos a kölcsönös tisztelet, ezért nem szabad a modellt alárendelt félként kezelni. Biztos, hogy nem fognak újra felkérni tesztfotózásra, ha vállfaként gondolsz a modellekre és ennek hangot is adsz a fotózáson. A modell jelenléte nélkül nincs jó kép sem, amivel a fotós tovább tudná fejleszteni és bővíteni a portfólióját, munka esetén pedig a modell lesz az, aki eladja a terméket. Fontos tisztelettel bánni a kiskorú modellt elkísérő szülőkkel is, mivel egy kezdeti rossz tapasztalat akár véget is vethet egy fiatal modell még el sem kezdődött karrierjének, amiért az ügynöksége irtó mérges lesz.

 

2. Technikai okok miatt is akadhat nézeteltérés a két fél közt, például nem szívesen dolgoznak együtt olyan fotóssal az ügynökségek, de a kliensek sem, akik szándékosan halogatják a kész képek elküldését vagy egyszerűen nem hajlandók küldeni semmit. Ez persze nem jelenti azt, hogy másnap már jogosan követelik a képeket, de érdemes mindig őszintén kommunikálni és törekedni a gördülékeny közös munkára. Ha például a modell miatt nem sikerült úgy a végeredmény, ahogyan azt szeretted volna, érdemes jelezni az ügynökség felé, hogy segítsék a modellt a fejlődés útján vagy megbeszéljék vele az esetleges problémákat.

 

3. Probléma adóthat abból is, ha valaki felismerhetetlenné retusálja a modellt. Minden fotósnak megvan a maga szépségideálja, amihez próbál közelíteni a retusálás során, ám ha túlzásba esünk az útómunka során, a modellügynökség egyszerűen nem fogja tudni használni a fotókat az adott modell modellkönyvében. Felesleges plusz munkát csinálhatunk magunknak, hiszen ezt biztosan szóvá fogja tenni bármelyik ügynökség. Ha nem sikerül olyan középutat találni, ami mindkét fél számára megfelel, sajnos másik fotóst fognak felkérni. Érdemes minden fotózás előtt egyeztetni a megrendelővel, hogy mit vár el pontosan, így nem érhetnek senkit meglepetések.

 

4. Talán leírni sem kell, annyira egyértelmű, mégis fontos tudni, hogy nem tartozik hozzá a divatfotózáshoz az, ha a fotós visszaél a helyzetével és bármilyen módon kihasználja, zaklatja a modellt. Természetesen a pózok beállításánál egy kezdő modellt kevés szóban irányítani, így érdemes a kezek, lábak vagy az arc helyzetét korrigálni egy jó kép érdekében. Szó sem lehet viszont fogdosásról, stírölésről, ami miatt a modell kellemetlenül érezheti magát. Ha egy fotós szexuális utalást tartalmazó megjegyzéseket enged meg magának, testi kontaktust akar felvenni a modellel, esetleg odáig elmerészkedik, hogy öltözés közben fotózza a modellt, számolnia kell azzal, hogy nem csak a megbízó modellügynökség fogja örökre tiltólistára tenni, hanem az összes többi profi ügynökség, de lehet, hogy még kliensek is.

 

Bodogán Sándor

page_modul: blog
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.