Blog

A modell kiválasztása divatanyagokhoz

   Abban az esetben, ha a modellügynökség vagy maga a modell a fotózás megrendelője, egyértelmű, ki lesz majd a képek főszereplője. Hogy mi a helyzet akkor, amikor saját kreatív projektet keltünk életre, divatanyagot készítünk vagy akár a kliens megrendelésére a modell kiválasztásának folyamatában is részt veszünk a stáb tagjaival, arra a mai bejegyzésben derül fény.

 

   A fotós nem csak a szervező szerepét veszi fel a munkák során, sokszor casting directorrá is kell válnia, hiszen az adott elképzelésnek megfelelő modell megtalálása az egyik legfontosabb feladat. A modell lesz ugyanis az a személy, aki a képeken keresztül közvetíteni fogja a divatfotós gondolatait.

 

   A fotózás a legtöbb esetben moodboard összeállításával kezdődik, a tematikához gyűjtött képeken pedig általában már szerepelnek is azok a  karakterek, pózok, amiket kifejezetten szem előtt szeretnénk tartani a modell kiválasztásakor. Érdemes már az elején letisztázni, hogy pontosan milyen anyagról lesz szó (például beauty, editorial, commercial) és a megfelelő kategóriában jártas modellek közt keresgélni. Persze az is lényeges szempont, hogy milyen ruhákkal épül fel a koncepció, hiszen a legszebb modell is érdekesen tud festeni egy testalkatához abszolút nem illő szettben. Fontos kikérni tobbá a sminkes, illetve a fodrász véleményét is a modell választáskor, mivel ők tudják elbírálni, hogy az elképzelés megvalósítható-e a kiszemelt modell adottságaival.

 

   Amennyiben a modell kinézetével szembeni elvárások letisztulni látszanak, két lehetőség közül választhatunk. Felkérhetünk freelancer modelleket, akikkel közvetlenül felvesszük a kapcsolatot vagy a kiszemelt modell ügynökségénél érdeklődünk az elérhetőségről, vagyis “bekérjük” a modellt, mindkét esetben előre tisztázva az elképzelést. Akármelyik úton indulunk el, a cél, hogy a modell tapasztalt legyen, képes legyen dinamikusan pózolni és akár csak az arcával is érzelmeket közvetíteni. Amennyiben olyan modell kerül kiszemelésre, akivel még nem volt alkalmam együtt dolgozni, alaposan átnézem a modellkönyvét gyakorlatot, változatosságot és alakíthatóságot keresve. A modellügynökséggel való egyeztetetés olyan szempontból is előnyös lehet, hogy a modell legfrissebb kinézetéről tudnak jelentést adni a polaroidok segítségével, amelyen egy esetleges haj, illetve ruha méret változás is látszik a korábbi képekhez képest, sőt, így azt is fel lehet mérni, esetlegesen mennyi retusálás szükségeltetik a fotózás után.

 

   A lehető legfontosabb a kiválasztás során a megbízhatóság mellett az, hogy képes legyek beleképzelni a saját koncepciómba az adott modellt, így ameddig ez nem sikerül, tovább keresek a tökéletes jelöltig.

 

Bodogán Sándor

page_modul: blog
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.