Sokan írtok nekem ebben a témában, így megszületett a fejemben egy ezzel kapcsolatos blogbejegyzés gondolata. A legtöbben arra vagytok kíváncsiak, hogyan lehet elindulni a modell pályán és úgy egyáltalán milyen is pontosan ez a világ, aminek sokan a részesei szeretnének lenni. 

  Nos az első lépés, hogy célszerű “bekopogtatnotok” a néhány ténylegesen jó magyarországi professzionális ügynökséghez. Sok ‘ál’ ügynökség kecsegtet nagy lehetőségekkel magas pénzbefizetési költségek után. Ezekkel ugyan kaphattok egy-két kisebb-nagyobb itthoni munkát de célszerű nem ezeket részesíteni előnyben, hiszen egy modell karrierjének (és talán életének) csúcspontja az utazás. Ott tehet szert igazi nemzetközi hírnévre, kapcsolatokra, kalandokra, barátokra és igazán patináns munkákra, amik jelentősen jobban fizetnek, mint hazánkban. 

  Gondolom senkinek nem kell tovább taglalnom az ügynökség fontosságának szerepèt egy lány (vagy adott esetben fiú) életében. Ilyen ügynökségekhez több lépcsős forduló alapján tudnak a jövendőbeli modellek bekerülni. Az első mustra a neten történik, ez a döntő pillanat. Tehát ekkor még nem is látták, nem tudják ki vagy, milyen személyiség, egy kép alapján döntenek a további “sorsodról”, ami lehet rossz hír is, amennyiben nem a megfelelő fotót küldöd be magadról. Ebben nyújtanék én segítséget, ugyanis én tudom mi az a szög, mi az a ruha, és több további feltétel, amit néznek ilyenkor, és aminek eleget téve behívnak egy személyes elbeszélgetésre is, ahol aztán tényleg megmutathatod magad, de ahogy fent említettem, odáig el is kell jutni. Összegezvén nagyon nem mindegy a kezdet, de szaladjunk kicsit előre. 

  Mi van, ha te nem akarsz utazni mert ideköt a családod, mi van, ha már “túl öregnek” tartanak a nagy hazai ügynökségek? Akkor sem áll meg a világ! Számos hazai modell szabadúszóként tevékenykedik a szakmában, ami azt jelenti, hogy maga manageli az idejét, a pénzét és minden egyebet. Igen, beleértve a portfolólióját is. Ez eleinte sokkal költségesebb megoldásnak tűnhet, azonban ez a legtöbb esetben egy idő után többszörösen megtérül. Azt szögezzük le azonban, hogy egy örök egyenes arányosság él ebben a világban: gyenge portfolió, gyenge munkák. Így egyáltalán nem mindegy hogyan indulsz el ezen az úton. Egy erős portfólióra szinte minden szakmabeli rögtön felfigyel. A hozzáértők látják a különbséget, a sok lájk a közösségi oldalakon nem azt jelenti, hogy az a kép a divatszakmában is megállja a helyét. Ez egy külön világ más szabályokkal, amihez kivétel nélkül mindenkinek alkalmazkodnia kell, ha be szeretne kerülni a körforgásba. 

  Mindkét esetben elmondható, hogy a nagy ügynökségek is kimondottan ügyelnek arra, hogy milyen fotós állítja össze a lányok portfólióit. Ez is bizonyítja tehát, hogy ez a kulcsa az egésznek. A TFCD fotózások jók, ha kezdő vagy és gyakorolni szeretnéd a kamera előtti mozgást, de ebből erős referencia könyvet építeni nem lehet.