Blog

A divat modellkedés más szemszögből

   Ezen szakmával kapcsolatban számos sztereotípia kering. Hogyan képzeljük el egy fashion modell lány életét? Fiatal, sikeres, mindig jókedvű, önfeledt, természeresen mindig szép szállodákban és helyeken tartózkodik. Mi gondja is lehetne? Fáradtság? De hiszen csak pózolgatnia kell… Ilyen és ehhez hasonló dolgokat hallok sokszor. Ez azért nem teljesen fedi a valóságot. Vegyünk is sorra pár dolgot, ami talán nem egyértelmű mindenki számára, aki nem lát ennek a  szakmának a mélyére.

   Az első és talán legkellemetlenebb velejárója ennek a foglalkozásnak a folytonos jet-lag, avagy az időeltoldásból adódó fáradtság.

   A második sarkalatos pont általában mindenki számára az étkezés szokott lenni. Egy egész napos munka során az esetek túlnyomó részében a kliens gondoskodik az ételekről. Azonban nem mindegy, hogy ezt milyen formában teszi. Sokan nem gondolnak ugyanis arra, hogy a lányoknak a súly koordinálása mennyire fontos, így egy pizza rendeléssel vagy egy hamburger menüvel el is intézik a dolgot. A rutinosabbak visznek magukkal ételt, így nincsenek kiszolgáltatva, de mit csinál, akinek ez nem jut eszébe? Éhezik egész nap vagy junk fooddal tömi tele magát, ami előbb-utóbb bizony meg fog látszani.

   A következő ponton minden bizonnyal sokan meg fognak lepődni. A modellek nem mindig kapnak fizetést. Van, amikor ruhákért cserébe, és olyan is előfordul, hogy csak a képekért dolgoznak. Így is olyan kecsegtető 10 órás fotózásokat végigállni? Igaz, azért azt hozzá kell tenni, hogy ez legtöbbször a pályafutásuk elején van.

   A sok gyönyörű fotó láttán sosem gondolunk bele a munkafolyamat hátterébe. Azt a lányt, aki az adott munkát kapta, előtte több castingon versenyeztették meg. Van, hogy több száz lányt néznek meg, így nem kevés órát töltenek várakozással. Egy ebben a szakmában dolgozó lány több időt tölt várakozással, mint klasszikus értelemben vett munkavégzéssel. Erre kevesek személyisége alkalmas.

    A totális kiszámíthatatlanság sem egyszerű. Néha hetekig nincs munka, vagy amikor hirtelen több napon keresztül folyamatosan, akár több munkát is kap, könnyen összeomolhat a túlzott tehertől. Bár a többség szerint ez nem nehéz munka, egész nap állni és kitartani a pózokat, igenis nagy igénybevétel.

   És itt jön be a következő nehézség. Senki nem garantálja, hogy például van a lábméretednek megfelelő cipő egy munka során. Persze törekszenek erre a stylistok, de amennyiben megoldhatatlan, a modellnekbele kell belegyömöszölni a lábát abba a fránya cipőbe, ha fáj, ha nem.

   Végül pedig egy szimpla tény: egy modell nem szólhat bele mi, hogyan és hol jelenik meg róla. Túl sok photoshop? Általa csúnyának vélt smink? Ne adj isten, romantikus fotó egy vonzónak tűnő ellentétes nemű modellel, amiért a féltékeny párja heteket veszekszik vele? Ez bizony mind-mind magánügy.

     A sok áldozat és lemondás ellenére mégis rengetegen választják ezt az életformát. Elmondhatjuk, hogy mint minden szakmának, ennek is van sok pozitív és sok negatív velejárója. Mindenkinek magának kell eldönteni, hogy neki személy szerint mi tetszik, és mi nem.

 

page_modul: blog
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.