Blog

7 érdekesség Helmut Newtonról, a legendás fotósról

   100 évvel ezelőtt született Berlinben a világ egyik legikonikusabb fotóművésze, aki megannyi fotós generáció példaképéül szolgált és szolgál a mai napig. Helmut Newton híres volt provokatív, erotikával fűtött fekete-fehér művészfotóiról és arról, hogy a legbefolyásosabb színésznőket is le tudta vetkőztetni a képei kedvéért, amiket a Vogue oldalain és számos kampányban is láthattunk. A kerek évforduló alkalmából olyan érdekességeket hoztam, amikről lehet, hogy nem is hallottál eddig a magát feministának tartó művészről.

 

   Nem Helmut Newton néven született.

Helmut Neustädter-ként látta meg a napvilágot 1920. október 31-én, a Newton nevet az 1945-ös háború után, amelyben teherautósofőrként dolgozott, vette fel, miután brit állampolgár lett.

 

   Volt olyan balek, aki elküldte az újságjától.

A szülei Argentínába menekültek a német koncentrációs táborok elől, Helmut pedig 18 éves korában 200 társával együtt menekült el hajón, eredetileg Kínába. Végül Szingapúrban telepedett le, ahol fotóriporterként, majd portré fotósként dolgozott a The Straits Times újságnál, de hamar eltanácsolták. A főszerkesztő valószínűleg élete legnagyobb hibáját követte el.

 

   Már Ausztráliában szert tett a világhírnévre.

Sokan úgy gondolják, hogy Európában vált híressé, azonban annak ellenére, hogy már 12 évesen megvásárolta az első fényképezőgépét Berlinben, Melbourneben nyitotta meg első fényképészetét, majd kiállítását is. 1956-tól fogva dolgozott az ausztrál Vogue magazinnak, aminek köszönhetően sorra kapta a felkéréseket az olasz, francia és német kiadóktól is. Egy évig volt az angol Vogue-gal is szerződése, amit annak lejárta előtt ott hagyott, hogy a francia Vogue-nak dolgozzon, majd visszatérjen Ausztráliába.

 

   Rajongott a magyar-francia Brassaï-ért.

Eredeti nevén Halász Gyula az 1920-as években dokumentarista stílusú utcai fotózásáról volt ismert Berlinben és Párizsban. Ennek szellemében Newton a “Big Nudes” sorozattól eltekintve ritkán dolgozott stúdióban, inkább helyszíneken fotózott, amik lehettek akár az utcán, parkokban, szállodákban vagy medencéknél.

 

   Halálközeli élményének köszönheti azt, amiről ma az egész világ ismeri.

Helmut 1971-ben szívrohamot kapott, a kórházat elhagyva arra a következtetésre jutott, hogy az esztelen versengésnek és a felesleges munkának véget fog vetni. Ekkor fogalmazódott meg benne, hogy csak pénzért vagy kedvtelésből készít tovább fotókat. Betegése után felhagyott a divattal és csak az aktnak élt, amit hamarosan még unalmasabbnak talált, mint a ruhákat. Később megújult lelkesedéssel tért vissza a divatiparba, integrálva munkájába az aktfotózás tapasztalatait. Jóval később, de sajnos végül szívroham miatt hunyt el.

 

   Nem volt nagy gép arzenálja.

50 éves pályafutása alatt nyilván többféle kamerával kísérletezett, köztük a Graflex, Kodak és Rolleiflex márkákkal, ennek ellenére szinte mindig a lehető leghosszabb lencsét választotta. Egyszer egy interjúban elárulta, hogy az egész felszerelése, ami 4 vázból, 5 objektívből, egy vakuból és egy polaroid gépből állt,18 kg-nál is kevesebb volt, így lehetősége volt arra, hogy bárhol fényképeket készítsen.

 

   Feleségével a halálának pillanatáig együtt voltak.

June Brunell, azaz June Browne  színésznővel 1947-ben találkozott, amikor modellt állt a fotóihoz. Egy évvel később összeházasodtak és 2004-ben bekövetkezett haláláig együtt éltek nagy szerelemben. June egyébként maga is fotósként dolgozott Alice Springs néven.

 

   A 100 év alkalmából idén először készült posztumusz dokumentumfilm "A Rossz és a Szép" címmel, amelyet Helmut Newtonnak dedikáltak.

<< Az ehhez tartozó előzetest ebben a videóban tudod megnézni >>

 

hn.jpg

 

Kép forrása: Helmut Newton Foundation

Amennyiben Te is szívesen inspirálódsz a fotográfia hatalmasságainak munkásságából, szemléletéből, akkor érdemes ezt az előadássorozatot is megtekintened! 

Fotótörténet Taskovics Dorkával

page_modul: blog
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.