A fotós

 

 

 

Bodogán Sándor

Fotográfus, beauty- és portré fotós

Ahogyan kezdődött... 

A munkával töltött idő tölti ki életünk nagy részét, így azt érdemes csinálni, ami lázba hoz, ami motivál, ami nap, mint nap új inspirációval tölt fel. Pontosan ezt jelenti a fotózás számomra. Nekem ez nem csak egy munka, hanem hivatás és szenvedély is egyben.

 

 

2004 környékén találtam rá erre az útra, és azóta is töretlenül haladok rajta előre.

Korábban számítógépes hálózatok építésével foglalkoztam, ami egy ideig nagyon érdekelt, de egy ponton túl már nem okozott örömöt, és ekkor egy hobby után néztem, így bukkantam rá a fotózásra, ami új célokat adott számomra.

Az elejétől kezdve rengeteget fektettem tanulásba, szinte rögtön tudtam, hogy nem csak jó, hanem kiváló fotós szeretnék lenni.

Sok területen kipróbáltam magam, sokáig lekötött és kikapcsolt például a természet fotózás, de ahogy egyre többet tapasztaltam, rájöttem, hogy ennél is sokkal jobban érdekelnek az emberek, a különböző karakterek, az arcvonásokba, mozdulatokba írt történetek...

Stílus és fejlődés

Bár már több, mint 15 éve foglalkozom fotózással, még sem tudom egyértelműen kijelenteni, hogy kialakult, kiforrott stílusom van. Szeretem a letisztult látványvilágot, az érzelmek natúr megjelenítését a képeken, ugyanakkor nem célom megrekedni egy fajta irányzatban.

 

 

 

Folyamatosan igyekszem tágítani a komfort zónámat, újabb és újabb területeket bejárni a fotózáson belül.

 

Legszívesebben emberábrázolással foglalkozom, kifejezetten a modell-, portré- és beauty fotózás területén vagyok aktív, emellett pedig a tárgyfotózásban is megtalálom az örömömet.

 

Gyakran inspirálódom más fotósok munkáiból, fotótörténeti korszakokból, majd az adott képi világot igyekszem a saját látásmódommal feltölteni.

 

Az egyik legfontosabb sarokpont munkásságom kapcsán számomra a minőség.

 

Végtelenül hiszek a tudatosságban, és abban, hogy a magas színvonalú, akár művészeti szintű alkotás nem pusztán a szubjektiv látásmód megvalósulása, hanem rengeteg ismeret készség szintű alkalmazása is egyben.

 

Hiszek Albert Einstein alkotással kapcsolatos gondolatában, mely így szól:

 

„A zseni 1 % tehetség, 99 % kemény munka.”

A fotós

Alapvetően két féle képpen élem meg a fotós létet: gyakorló fotósként és oktatóként. Az előbbi az önkifejezésem egyik legfontosabb eszköze, utóbbi pedig örömteli kihívásokkal tarkított hivatás számomra.

 

Sok mindenkit, sok féle képpen fotóztam már. Volt közöttük cégvezető, feltörekvő és gyakorló modellek, és olykor előfordult az is, hogy hírességek álltak a gépem előtt.

 

Sok ötletem van megvalósítandó projektekről, és szívesen veszem, mikor egy pályakezdő modell például engem választ az első teszt fotózásához, hiszen nagyon jól tudom, milyen nagy jelentősége van ennek egy feltörekvő modell pályájában. De örömmel készítek úgymond „civilekről”, tehát a modell világban nem otthonosan mozgó emberekről is jó minőségű, egyedi portré fotókat.

 

Alapelvem, hogy minden fotózás szervezésébe, lebonyolításába, utómunkájába sok energiát teszek. Az egyedi vonásokat keresem, hiszen mindenkiben ott lakozik a szépség és egyedülállóság.

 

Fotósként az a dolgom, hogy ezt a lehető legprofibb módon igyekezzek bemutatni.

A jó fotós titka szerintem...

Ahhoz, hogy embereket fotózzunk, elengedhetetlenül fontos a kapcsolat teremtés. Az egyedi, megismételhetetlen pillanatokat először is meg kell teremteni ahhoz, hogy aztán megörökíthessük őket.

 

Minden fotózás során meg kell történnie a katarzisnak, de ehhez a kamera előtt álló modellnek megfelelően könnyed és nyitott állapotba kell kerülnie, ezt pedig az oldott légkör és az egyenes, tiszta kommunikáció és a fotós magabiztossága segíti elő.

 

Másrészről nem megkerülhető a pontos technikai tudás sem. A művészetben sokszor kerül sor a szabályok megszegésére, a határok átlépésére, de ezt csak tudatosan lehet jól és eredményesen csinálni. Ha eljutunk arra szintre, hogy a fényképezőgép már nem egy eszköz, hanem tulajdon képpen a kar meghosszabbítása, amit szinte gondolkodás nélkül vagyunk képesek használni, beállítani, a fókusz nem kerül le arról, ami valóban fontos.

Az oktató

Az évek alatt felhalmozott tudásom és a tapasztalásnak köszönhető egyre nagyobb rálátásom rávilágított arra, hogy a hagyományos képzések nem mindenkinek adják meg a szükséges információ mennyiséget és a megfelelő gyakorlati alapot az igazán igényes munkavégzéshez.

A fotózás nagy ismeretanyag hátterű szakma, de alapvetően gyakorlati tevékenység, így a fizikai tapasztalás elengedhetetlen része a tanulási folyamatnak. A legjobb kombináció, ha az alaposan elsajátított elmélet azonnal át is ültetődik a gyakorlatba, így a berögződések helyes vágányon maradnak és a fotós automatikusan erős alapokkal indulhat el az általa választott irányba.

Olyan képzést akartam létrehozni, melynek során a tanulók valódi, kézzel fogható tudásra tehetnek szert, amit azonnal képesek is alkalmazni. Saját, magasan felszerelt fotó stúdióm, a Prime stúdió, remek teret biztosít az elméleti és gyakorlati képzésekhez egyaránt.

Az induló workshopokról és a tanítási szemléletemről bővebben itt olvashatsz:

Fotosworkshopok.hu

Kapcsolat

Keress minket bizalommal!

Ne maradj le, kérj ajánlatot most!

Kattints a személyre szabott profi fotós megoldásokért.

Kattints ide
page_modul: about